ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Узбецький плов з телятиною і чорносливом

13 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4749

Фото: автора

Щоб узбецький плов завжди був у вас ідеальним, потрібно дотримуватися при приготуванні певних правил.

Моркву слід різати довгою соломкою і в жодному разі не терти на тертці. Не бійтеся «перестаратися» з довжиною: чим довша соломка, тим смачнішим буде плов. Найкращий посуд для цієї страви – товста чавунна каструля, глибока і важка сковорідка, а ще краще — чавунний казан. У будь-якому варіанті — кришка має щільно прилягати. Сіль і спеції найкраще додавати в середині приготування зирвака (так східні народи називають «заправку» з м'яса, моркви та цибулі). Як би вам не хотілося відкрити кришку, не робіть цього до кінця приготування! Якщо ви не поспішаєте, загорніть каструлю з пловом у ковдру й залиште на 30-60 хвилин — він стане ще смачнішим.


Інгредієнти:
500 г рису, 300 г телятини, 100 г чорносливу, 2 морквини, 2 цибулини, сіль, куркума, паприка, барбарис, суміш перців (спеції — на ваш смак), олія для смаження.


Приготування:
У казанок налити олію, розігріти її, покласти цибулю, нарізану півкільцями. Обсмажити до золотавого кольору.


Додати нарізану кубиками телятину.


Моркву нарізати подовгастими брусочками й додати в казанок.

Потім додати помитий чорнослив із кісточками, ретельно все обсмажити.

Залити кип'яченою водою так, щоб покрити моркву на 3-4 см. Зменшити вогонь і варити зирвак на повільному вогні (з власного досвіду можу сказати, що чим довше він варитиметься, тим смачнішим й ароматнішим виходить плов). Десь через півгодини – посолити.
Рис для узбецького плову беруть сортів девзіра або кунжара, але для нас це досить дороге задоволення, адже коштує він в рамках 200 гривень за 1 кг. Тому я взяла звичайний пропарений довгозернистий. Замочувати його не обов'язково, принаймні я цього не роблю, оскільки мої рідні люблять розсипчастий плов. Достатньо його ретельно промити.
Перш, ніж засипати рис у казан, спробуйте зирвак на смак. Солі має бути більше, ніж ви зазвичай кладете в суп (рис вбирає в себе сіль). В іншому випадку плов буде прісним. Засипати рівномірно рис, посипати його спеціями та барбарисом й обережно налити кип'ячену воду так, щоб вона покрила крупу на 2 см.

Варити доти, поки рис не вбере у себе всю воду. Потім зробити луночки до самого дна казана (я роблю ручкою дерев'яної ложки в 5-6 місцях. Це для того, щоб вода швидше всмокталася і зирвак не підгорів). Зменшити вогонь до мінімуму, встромити посередині не обібрану й ретельно помиту головку часнику. Дати плову постояти на маленькому вогні 15 хвилин, вимкнути, ретельно його перемішати й знову дати постояти тепер уже 10 хвилин. При подачі прикрасити зеленню кінзи чи базиліку.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: за бажанням в узбецький плов додають часник, барбарис, зіру, нут, айву, родзинки, курагу тощо. А з приходом літа роблять плов із каватакем. Це фарш, загорнутий у виноградне листя. Виходить шалено смачно і з кислинкою.
 

крупи та страви з борошна, узбецький плов, плов з телятиною, узбецька кухня, м`ясо та субпродукти

Коментарі:

  Так  Ні, дякую