ye-logo.v1.2

Щоб стати гастарбайтером у Польщі, доведеться викласти близько п’яти тисяч гривень

Суспільство 2412
Найчастіше наші земляки шукають роботу в Польщі
Найчастіше наші земляки шукають роботу в Польщі. Фото: tvoemisto.tv

Кореcпонденти газети «Є» вирішили дізнатися, cкільки коштують поcлуги центрів візової підтримки.

Економiчна кризa тa невпевненiсть у завтрашньoму днi змушують хмельничан шукати кращого життя за кордоном. Найпроcтiший i найдiєвiший cпоciб емiгрувати — oтримати хорошу рoботу. Найпростіше зробити це працiвникам розумової працi зі знанням мови. В предcтавників cфери поcлуг такoж є шанс працевлаштуватися oфіційно, aле в цьoму випaдку бeз дoпомоги кoмпанії-пocередника не oбійтися. Кореcпонденти газети «Є» вирішили дізнатися, cкільки коштують поcлуги таких cпеціалістів.

«Робоча віза в Польщу оформляється на 180 діб»
Найчастіше наші земляки шукають роботу в Польщі. Цьому сприяє географічна та культурна близькість, а також ліберальні польські закони. Тому для порівняння цін на візи та стандартного пакету документів ми зупинилися саме на цій країні.
«Якщо людина планує поїхати на роботу у Польщу й має закордонний паспорт, то, перш за все, їй потрібно буде відкрити національну польську візу, — розповідає менеджер одного з місцевих центрів візової підтримки Катерина Гулавська. — Робоча віза оформляється на 180 діб, тобто заробітчанин зможе працювати та проживати на території Польщі протягом 6 місяців. Якщо людина звертається в агентство або центр візової підтримки, то вона може розраховувати на інформаційний супровід, забезпечення повного пакету документів (в тому числі й візову підтримку). У Хмельницькому послуги таких фірм коштують від 2 до 5 тисяч гривень. Крім того, перед тим, як вас поставлять на чергу, доведеться сплатити сервісний збір посольства Польщі. Зараз він складає 470 гривень. Також для того, аби отримати візу, українець повинен мати запрошення на роботу від польського роботодавця, яке має відмітку в місцевому польському органі праці. Слід зазначити, що деякі фірми напряму співпрацюють із польськими кадровими агентствами. За додаткову плату вони допоможуть наперед підшукати роботу та отримати запрошення від роботодавця. При цьому кожна вакансія має свій певний тариф».

В «приватників» дешевше
Обдзвонивши низку компаній, які спеціалізуються на забезпеченні українців роботою за кордоном, ми зробили певні висновки. Якщо скористатися послугами центру візової підтримки, то за повний пакет документів разом із запрошенням від роботодавця доведеться викласти від 3168 до 4752 гривень (120-180 євро відповідно). Крім цього, обов’язково слід буде заплатити сервісний збір у розмірі 450-470 гривень (залежить від курсу євро). Краще надавати перевагу агентствам, які працюють без посередників та мають офіційні партнерські домовленості із польськими кадровими агентствами. Тоді й працевлаштування буде для вас безкоштовним, воно входить у комплект послуг автоматично. Таких у Хмельницькому вистачає, але й вартість їхніх послуг на декілька пунктів більша. Ще дорожче доведеться заплатити в туристичних компаніях — 3500-5000 тисяч гривень. І це ще без врахування вартості запрошення, адже не кожна туристична фірма надає таку послугу. Найдешевше стати гастарбайтером у Польщі, якщо скористатися послугами «приватників». Більшість із них запропонували нам повний інформаційно-документальний супровід усього за 100 євро. Це за курсом станом на 2 грудня — 2640 гривень. Але й ризики в цьому випадку значні. Адже ніколи не знаєш, із якою людиною вас звела доля, а кількість випадків, коли довірливі українці віддавали свої кровні підприємливим аферистам, які спекулювали на їхньому прагненні підзаробити, непоодинокі.
В одній із груп «Вконтакті» ми знайшли прейскурант цін на робочі запрошення.
Виявляється, що існує навіть певна система знижок та акцій на цю послугу. До прикладу, запрошення для однієї людини коштуватиме 750 гривень, для п’яти майбутніх гастарбайтерів — 650 гривень. Якщо ж одночасно звернулася група від 10 чоловік, то кожне запрошення можна придбати за ціною 500 гривень. При цьому термін виготовлення — 1-2 тижні.

Жінок запрошують бути швачками, чоловіків — водіями
Що ж до вакансій, які польські роботодавці пропонують нині українським заробітчанам, то найбільший попит наразі на швачок, сортувальників фруктів, пакувальників соків та будівельників. Жінок зі знанням польської мови запрошують працювати касирами та мерчендайзерами. Ці професії оплачуються найкраще. Чоловікам також часто пропонують роботу водіїв, операторів навантажувачів, охоронців та зварювальників. Є також агенції, які пропонують сімейні вакансії. До прикладу, робота в ресторані та супермаркеті в нічну зміну. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую