ye-logo.v1.2

«Якщо і їхати на чужину, то лише вдвох!» -

Суспільство 2107
Українські емігранти запевняють, що тіло у них живе у Штатах, а душа на батьківщині.
Українські емігранти запевняють, що тіло у них живе у Штатах, а душа на батьківщині.. Фото: topwar.ru

запевняє хмельничанка Марія Балагур, яка нещодавно виїхала у США на заробітки.

«Люди шукають кращої долі в інших країнах, бо в Україні немає благополуччя, — каже Марія. - Заради того, щоб забезпечити свою родину, вони ладні йти на будь-які жертви. Багато хто залишає дітей, свою другу половинку. В результаті сім’ї руйнуються, росте непорозуміння, діти віддаляються... Саме тому ми з чоловіком вирішили — якщо й зважимося залишити Батьківщину, то лише разом. Нині з власного досвіду можу запевнити, що удвох легше адаптуватися як у матеріальному плані, так і в моральному. Поруч із вами завжди буде рідна людина, яка зрозуміє, пожаліє, розрадить. А це в чужій країні дуже важливо. Крім того, зарплата одного йде на прожиття, а заробіток іншого можна відкладати. Ми досить швидко відбили ті гроші, які витратили на те, щоб виїхати в США. Переліт обійшовся нам у 250 доларів на людину. Для України це дорого, а для Америки смішні гроші. На документи витратили по 180 доларів на кожного за оформлення анкети. В той же час через агентство доведеться викинути від 500 до 4000 доларів.
Всі наші знайомі українці намагаються залишитися в Америці назавжди, хоча і розповідають, що тіло живе у Штатах, а душа в Україні. Так, робота тут фізично важка, проте оплата гідна. Такого заробітку у нас не знайдеш».
За словами пані Марії, чоловіки, зазвичай, працюють на будівництві, займаються різними ремонтними роботами. Кому пощастить зробити документи — драйвер-ліцензії на траки («тракістами» в Америці називають далекобійників) — працюють перевізниками. Заробіток у водіїв пристойний, до того ж вони мають змогу подорожувати, побачити нові місця. Жінки ж найчастіше працюють у клінінгових компаніях: миють, прибирають, чистять. Багато влаштовуються «бейбі-сіттерами», простіше кажучи, нянями на декілька годин, продавчинями в магазинах тощо. Роботу знайти легко, але дивлячись куди їхати, бо дуже багато емігрантів. «Із мовою у нас проблем взагалі не виникло, бо влаштувалися працювати на поляків, — каже жінка. — Вони вже в США немов свої. Ті громадяни Польщі, які виїхали 20 років тому на заробітки, нині мають в Америці свій бізнес, а українці на них працюють. Звісно, продукти коштують дорожче, ніж в Україні, але голодувати вам точно не доведеться. До прикладу, на 100 доларів можна закупити цілий холодильник продуктів і забезпечити їжею сім’ю з двох чоловік на тиждень. У той же час зарплата чоловіка та дружини як мінімум становить 170 доларів на день. Проте є певні нюанси: якщо ви працюватимете офіційно, то будьте готовими до того, що із вас вираховуватимуть чималі податки. Ну і, звісно, найбільше коштів йде на житло: оренда в невеличкому містечку Нью-Арк (передмістя Нью-Йорку), де ми з чоловіком влаштувалися, коштує від 500 до 1500 доларів на місяць. Ціна залежить від умов. Можна заїхати у помешкання, де все повністю облаштоване, а можна оселитися в квартирі з голими стінами.
Якщо казати про умови праці, то вони також мені подобаються більше, ніж у нас на Батьківщині. До прикладу, мій робочий день триває 9 годин. Обіду немає, тому доводиться брати із собою бутерброди. Проте роботодавці ставляться до українських робітників дуже добре. Кажуть, що так, як звикли працювати ми, більше жоден представник іншої нації викладатися не буде. Українців цінують та ніколи не кажуть, що на твоє місце ще 10 бажаючих стоїть у черзі. Американці взагалі дуже привітні й чемні, завжди готові допомогти. Якщо бачать, що ти погано знаєш мову, спокійно роз’яснюють».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую