ye-logo.v1.2

На Хмельниччині проведуть оптимізацію мережі закладів професійно-технічної освіти

Суспільство 2054
Олег Фасоля: "ПТНЗ області здійснюють підготовку за 102 професіями"
Олег Фасоля: "ПТНЗ області здійснюють підготовку за 102 професіями". Фото: автора

Через непрестижність робітничих професій суттєво зменшується контингент учнів.

У 2015 році професійно-технічні навчальні заклади (ПТНЗ) Хмельниччини закінчили понад 7 тисяч учнів та слухачів. З них працевлаштувалися 84,6 відсотка осіб, інші продовжили навчання або призвані на військову службу. Не знайшли роботу лише 6 відсотків випускників. Як зауважив очільник департаменту освіти та науки Олег Фасоля, поряд з тим серед цьогорічних випускників вишів працевлаштувались лише 28 відсотків.

“В останні роки винятково гостро постала проблема працевлаштування випускників вищих навчальних закладів. Частина їх просто не влаштовується за фахом. Потрібно реально моніторити підготовку фахівців у вишах відповідно до потреб ринку праці регіону”, - сказав Олег Фасоля.

Як зауважив освітянин, професійно-технічні заклади не дуже популярні: за п'ять останніх років в області реорганізували 15 ПТНЗ, у тому числі п'ять малокомплектних. Зараз професійно-технічним навчанням охоплено понад 12 тисяч учнів, з яких близько 93 відсотки навчаються за державним замовленням.

“На сьогодні підготовку робітничих кадрів забезпечують 32 професійно-технічних заклади, підпорядковані Міністерству освіти і науки, та 50 закладів інших форм власності. Останнім часом зберігається тенденція щодо зменшення учнів у ПТНЗ, що призводить до збільшення кількості малокомплектних закладів. В області є один навчальний заклад, де навчається до 200 осіб, та п'ять, де кількість учнів до 300 осіб”, - розповів Олег Фасоля.

Він зазначив, що одним із шляхів оптимізації малопотужних навчальних закладів на освітньому ринку — це об'єднання їх з більш перспективними, що дасть можливість зекономити до 4 мільйонів бюджетних коштів. Департамент освіти і науки уже підготував пропозиції щодо формування мережі професійно-технічних закладів області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую