ye-logo.v1.2

У Меджибожі реставрують палац XVI століття: на руїнах постане музей

Культура 2264
Проект реставрації обговорили на засіданні Консультативної ради
Проект реставрації обговорили на засіданні Консультативної ради . Фото: надане працівниками заповідника

Для цього вперше дослідили підземелля під фортецею та приступають до протиаварійних робіт.

Проект реставрації пам’ятки архітектури національного значення – палацу XVI століття, який входить до комплексу споруд Меджибізької фортеці, обговорили на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Хмельницької області.

Свою концепцію реставрації палацу з пристосуванням його під музей представив колектив київських архітекторів-реставраторів. Упродовж 2015 року фахівці здійснили історико-архітектурні дослідження включно з аналізом праць попередніх дослідників Меджибізької фортеці. Вперше за всю історію існування пам’ятки у минулому сезоні було здійснено геологорозвідувальні дослідження підземного простору під фортецею.

«Найскладніше у створенні проекту реставрації палацу Сенявських-Чарторийських – те, що і фортеця в цілому, і сам палац побудовані ніби з кубиків, які додавалися і добудовувалися в різні періоди впродовж століть. Елементи будівлі змінювалися – одні додавалися, інші зникали. Тому перед реставраторами стоїть непросте завдання: зробити доступними для огляду частини будівлі від періоду Русі та Великого Князівства Литовського до Королівства польського та найпізніших частин XIX століття. І водночас зберегти автентику палацу», - каже архітектор-реставратор Тетяна Філіпова.

За її словами, найвідповідальніше для реставраторів – це визначити, станом на який конкретно період має бути відновлена та або інша частина будівлі. На поточному етапі проектування автори запропонували низку оригінальних рішень, які покликані забезпечити експозиційну привабливість цієї унікальної оборонної, житлової та представницької споруди і для фахівців, і для туристів.

Робота над проектом реставрації палацу Сенявських-Чарторийських триватиме. Члени Консультативної ради та представники ДІКЗ “Межибіж” внесли свої пропозиції. Тим часом завершується підготовка до найнеобхіднішого наразі етапу відродження палацу: першочергових протиаварійних робіт.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую