ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Картопляна бабка зі свининою

2 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4583

Фото: автора

Один із заслужено визнаних кулінарних «шлягерів» білоруської кухні.

Із задоволенням ділюся одним рецептом зі свого домашнього «арсеналу» страв на щодень, який у нашій родині завжди проходить на «УРА!». Ця білоруська картопляна запіканка стане справжньою знахідною для любителів картоплі. Сама структура бабки чимось нагадує мені деруни, але завдяки тому, що страва запікається, а не смажиться, вона набагато корисніша.


Інгредієнти:
8-10 великих картоплин (чим більше, тим краще), 800 г свининки, 3 великі цибулини, 1 ст. л. кмину, сіль, мед, чорний перець, 100 г будь-якого твердого сиру, сметана для змащування.


Приготування:
Свининку краще брати з жировим прошарком і весь процес обсмажування проводити на жирі, який витопився із сала (за потреби додати трішки олії). М’ясо нарізати невеликими кубиками, обсмажити до золотавого кольору, додати 2 цибулини, нарізані кубиками. Пасерувати все разом до прозорості цибулі.

Додати 1 ч. л. меду, поставити охолоджуватися, потім посолити, поперчити.
Картопля швидко натерти на крупній тертці. З'єднати з обсмаженою 1 цибулею (нарізати напівкільцями), кмином, посолити.


На змащене деко викласти шар картоплі (я ще посипала деко панірувальними сухарями).

Потім шар м'яса.

І знову залишки картоплі . Верх бабки змастити сметаною та посипати тертим сиром.

Запікати в духовці при 200°С до рум'яного верху, потім накрити аркушем пергаменту й дати постояти 15-20 хвилин, щоб низ «відійшов» і бабку легко було ділити лопаткою.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: можна бабку готувати з куркою, грибами, тушкованою капустою. Ще, як один із варіантів, який вже ближче до литовської кухні, в картопляну масу додають 200-300 г хорошого домашнього сиру. Щоб бабка завжди була вдалою, поділюся маленьким секретом: не зливайте рідину з натертої картоплі, не додавайте у масу борошно або крохмаль, навіть якщо вам здається, що вона зарідка. Не бійтеся, все чудово схопиться і запечеться.


 

М`ясо та субпродукти, овочеві страви, страви з картоплі, картопляна бабка, білоруська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую