ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Мамин медівник

5 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 17257

Фото: автора

Рецепт цього тортика знайшла в старому маминому записничку 20-річної давнини, спекла й тепер не можу встояти, щоб не поділитися з вами!

Пам’ятаю, як мамин медівник був хітом усіх свят як у нас вдома, так і у неї на роботі. Я як заворожена спостерігала за тим, як матуся чаклує на кухні, й з нетерпінням чекала на шматочок цієї смакоти. Тепер, спробувавши відтворити той старий перевірений часом рецепт, ніяк не можу збагнути – чому раніше його не пекла? Адже він не просто смачний, він непристойно смачний. Тісто виходить кольору вареного згущеного молока й абсолютно безпроблемне. А які розкішні коржі! Крем підійде будь-який улюблений. У мами був сметанний, тож і я не стала експериментувати.


Інгредієнти:
Тісто: 2 ст. л. меду з гіркою, 1 ч. л. соди, склянка цукру, 2 ст. л. води, 2 ст. л. маргарину (у мене вершкове масло, адже я у своїх рецептах ніколи не використовую рослинний маргарин), 2 яйця, дрібка солі, 2,5 склянки борошна (може піти трохи більше), ванілін.
Крем: 700 г домашньої сметани (чим більше крему, тим краще торт просочиться), 0,5 склянки цукрової пудри, ванілін.
Склянка – 200 мл.


Приготування:
Мед викласти у високу каструлю і довести до кипіння, помішуючи. Всипати соду, цукор, ванілін, сіль та влити воду. Варити на середньому вогні, помішуючи до розчинення цукру (до красивого бурштинового кольору), весь час помішуючи.

Коли й піна стане яскравого кольору – зняти з вогню, додати маргарин (масло), перемішати й зачекати поки маса трішки охолоне.

Вибити яйця, добре збити вінчиком. Всипати 2,5 склянки борошна (у мене пішло близько 3-х склянок). Перемішати спочатку ложкою, а потім вимісити рукою (тісто виходить не туге й трохи липке спочатку).

Накрити миску харчовою плівкою й поставити в холодильник на 1-2 години. За цей час борошно набубнявіє, масло застигне й тісто не буде прилипати при розкочуванні. З тіста сформувати ковбаску.

Розділити її на 8-9 частин.

Кожну розкачати якнайтонше між двома аркушами пергаменту, й вирізати за розміром потрібної форми (у мене кругла 26 см в діаметрі).

Випікати, попередньо наколовши виделкою до золотавого кольору (тісто практично не липне, еластичне, пластичне, тягнеться хоч до прозорості й не рветься. Я пекла при 200С° по 8-10 хвилин кожен корж).
Готові коржі повністю охолодити.

Приготувати крем: сметану збити з цукровою пудрою та ваніліном.

Змастити торт сметанним кремом.

Боки посипати крихтою, а верх прикрасити розтопленим шоколадом.

Прибирати торт у холодильник мінімум на 5-6 годин.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: я спекла 9 коржів, але на медівник використала лише 8. Зайвий корж я перемолола в комбайні на крихту й нею прикрасила свій медівник. Якщо матимете витримку, то варто залишити декілька шматочків цієї смакоти на другу-третю добу. Мені здається, що тортик із кожним днем стає все кращим.

І розріз (на жаль, естетично сфотографувати шматочок не вийшло, адже робила це дуже швидко, в той час, як за столом сиділи гості):


 

торти, медівник, мед, сметанний крем

Коментарі:

  Так  Ні, дякую