ye-logo.v1.2

Сім ударів по кишені українців

Економіка 3965
Закон позбавив багатьох українців пільг і соцвиплат, бо змінив аж 38 законодавчих актів
Закон позбавив багатьох українців пільг і соцвиплат, бо змінив аж 38 законодавчих актів. Фото: Ангеліни МОВЧАН

Одночасно із законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» народні депутати прийняли закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Саме цей закон позбавив багатьох українців пільг і соцвиплат, бо змінив аж 38 законодавчих актів. Під «немилість» потрапили, до прикладу, пільги на проїзд у громадському транспорті. Відтепер вони «...надаються за рішення органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету». Тобто, починаючи з 1 січня 2016 року надання пільг фінансування втрат громадського транспорту від перевезення пільговиків покладено на органи місцевої влади та місцевого самоврядування. І якщо вони знайдуть гроші на цю статтю, то усі, хто раніше користувався правом на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, й надалі їздитимуть безкоштовно. Якщо ж у місцевому бюджеті грошей на це не знайдеться, усім учорашнім пільговикам доведеться оплачувати квитки з власно кишені.

1. Діти-інваліди, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування та учні 1-4 класів з малозабезпечених родин безкоштовне харчування у школах отримуватимуть за рахунок місцевих бюджетів. Якщо у бюджеті грошей не буде, то не буде й харчування. Раніше ці діти харчувалися за рахунок держави.

2. У дитячих садочках тепер батьки сплачуватимуть за харчування у розмірі, який встановить місцева влада. Це може бути і стовідсоткова оплата. Досі у містах ця батьківська плата складала не менше 60 відсотків, у сільській місцевості — 40 відсотків.

3. Розмір соціальної допомоги на дітей з неповних сімей тепер вираховується як різниця між 100 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та середньомісячним доходом родини у розрахунку на одну особу за попередні півроку (тобто якщо мама виховує 5-річну дитину та отримує 2500 гривень, то допомоги від держави не матиме). Раніше отримували 30 % від прожиткового мінімуму на дитину.

4. І надалі не платитимуть пенсію працюючим пенсіонерам: держслужбовцям, суддям, прокурорам, тим, хто отримує військкові пенсії (крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій). У інших пенсіонерів продовжуватимуть брати 15-відсотковий податок з пенсії, які перевищують три мінімальні зарплати (зараз — 4 134 гривні).

5. Розмір максимальних пенсій встановлений на цілий 2016 рік у розмірі 10 740 гривень і підвищуватися протягом року не буде.

6. Індексація зарплат на рівень інфляції буде, якщо інфляція перевищить 3 %. раніше був 1%.

7. Держава не компенсовуватиме роботодавцям витрати на виплату зарплат мобілізованим .



 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую