ye-logo.v1.2

Основний шлях боротьби з онкологічними захворюваннями – якнайшвидше діагностування

Здоров'я 2774
Анатолій Велєв: Нехай вітаміни не оминають вашого столу.
Анатолій Велєв: Нехай вітаміни не оминають вашого столу.

З дня аварії на Чорнобильській АЕС минуло понад 30 років, а ми ще й досі не можемо осягнути всіх масштабів того, що сталося.

Справа і в незвичайності катастрофи – нічого подібного у світі ще не було, і в бажанні тодішніх керівників держави применшити серйозність наслідків.
Пригадаємо, як в перші дні після вибуху реактора преса заговорила про те, що невеликі дози опромінення, навіть корисні людині і, мовляв, до них можна звикнути. Та що преса, коли знайшлися серед лікарів горе-фахівців, які теж співали подібної. Але ж це абсурд! Якщо говорити про звикання, то це процес, який вимагає часу. Сьогодні вже зрозуміло, що радіоактивне забруднення охопило великі сільськогосподарські території. Викинуто значну кількість радіонуклідів і в повітря, чималий відсоток який належав “короткоживучому” ізотопу йод-131.
В перші дні аварії він був найнебезпечнішим. Потім на передній план вийшли елементи довготривалого розпаду — рутеній, радій тощо. Отож, хочемо ми того чи ні, а співіснувати в такому сусідстві частині нашого населення доведеться десятиріччями. А тому ми повинні чітко знати, де можна перебувати людям — дорослим і дітям. Де, коли і скільки та в яких місцях випасати тварин, що їсти та пити для того, щоб уникнути тих неприємних речей, які мали місце в перші дні після аварії і дещо згодом. Адже тоді через відсутність об’єктивної інформації суспільство жило чутками. Казали, що йод чи не єдиний захисник від лиха, тому й почали його масово вживати, пили прямо з пляшечок.
А це призводило до опіків слизової оболонки порожнини рота й гортані. Страх, від незнання призвів до того, що люди перестали вживати молоко, молочні продукти – головне джерело кальцію, і цим поставили себе в умови кальцієвої недостатності. А в такому випадку, як з’ясувалось, організм залюбки засвоює активний стронцій. А що ж допомагає протистояти радіації? Альгінати, речовини, що виводять радіонукліди з організму. Їх, щоправда, в нас обмаль. А замінити їх можна, до прикладу зеленню, яку більшість перестала вживати останнім часом. На організм, позбавлений вітамінів, радіація діє значно сильніше. Різноманітні групи вітамінів – пептини, янтарна кислота, каротин, якого вдосталь у моркві. Нехай ці вітаміни не обминають вашого столу. Відзначимо й той факт, що під час аварії та після неї зросло споживання алкоголю. Це обумовлено тим, що серед людей поширилися чутки, нібито етиловий спирт також є радіопртектором. Це так і не так. Справді спирт збільшує стійкість радіації в 1.13 рази, але, водночас, він руйнує молекули вітамінів, які самі є радіопротекторами. Отже, ефективність спирту швидше негативна, про що свідчить моніторинг захворювання на рак порожнини рота та гортані. Аналіз основних показників злоякісних новоутворень області засвідчує один із найвищих за середньо-українського, який має тенденцію до зростання.
Так, минулого року на 100 тис населення Хмельниччини цей показник, в середньому складав 6.8, тоді як по Україні цей показник в середньому складає 5.6.
Всього на обліку і з захворюванням на рак порожнини рота налічується - 284 особи, з них 140 живуть п'ять і більше років. Цей показник по Україні складає - 52.9% а по Хмельниччини – 49.3%.
Найвищий рівні захворюваності зареєстровано у Віньковецькому районі — 16.1 відсотка, Теофіпольському — 14.7, Старосинявському — 14.5 районах на 100 тис. населення.
Якщо захворюваність на рак порожнини рота на 100 тис населення в 1986 році була – 4.7 відсотка то в 2015 році вже 6.1.
Основний шлях боротьби з онкологічними захворюваннями — якнайшвидше його діагностування. Адже на першій-другій стадії існує велика ймовірність одужання.
Анатолій Велєв, лікар хірургічного відділення пухлини голови та шиї Хмельницького обласного онкологічного диспансеру.  

Коментарі:

МРТ КТ Хмельницький 18.05.2017 22:44

https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/ Медичний центр МРТ КТ Ультрадіагностика 0671200165 або 654065

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую