ye-logo.v1.2

Менше героїзму. Відповідь на заяву Вакарчука

Політика 1961
Роман Зінченко, Співзасновник Greencubator, співорганізатор конференцій TEDxKyiv
Роман Зінченко, Співзасновник Greencubator, співорганізатор конференцій TEDxKyiv

Роман Зінченко, Співзасновник Greencubator, співорганізатор конференцій TEDxKyiv

Джерело Новое время

Для руху вперед Україні потрібно багато тихих героїв
Святослав Вакарчук виголосив досить критичну промову на врученні ордену Свободи. Більшість озвучених позицій - сильна і справедлива критика, однак заклик Славка до героїзму в політиці добряче засмутив. І ось чому.

Героїзм схожий на емоційний наркотик, про красиві медіа-історії і важкі обставини можна складати пісні і виголошувати промови, але нам потрібно менше героїзму і більше спокою - не спокою-застою, а спокою-впевненості.

Нам потрібні Сили спецоперацій, які спокійно йдуть в тил ворога, бо знають, що спираються на актуальні дані розвідки і на впевненість в підготовці колег в штабах.

Нам потрібні слідчі НАБУ, які спокійно вдягають наручники на найіменитіших злочинців з найпафоснішими мандатами, адже вони знають, що за ними - закон та його служителі.

Нам потрібні військові пілоти, які спокійно вилітають на завдання, знаючи що їх прикриває весь ресурс розвідки, протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби; що за спиною немає жодного зрадника.

Нам потрібні лікарі, які можуть спокійно робити вакцинування, знаючи, що вакцина куплена не на корумпованому тендері і не загрожує дітям.
Нам потрібні батьки, які спокійно ведуть дітей на профогляд і до лікаря, знаючи, що їхню дитину захищаються професійні стандарти, етика та відповідальність.

Нам потрібні талановиті підприємці, які спокійно реєструють в Україні патенти на яскраві технології, знаючи, що вони захищені від майстрів вкрасти чужі творіння і рейдерів.

Нам потрібна країна, в якій багато справ робиться спокійно. Добре відлагоджений механізм – це, часто, дуже нудне видовище. Але система дає спокійно творити і не бути повсякденним героєм - в маршрутці, податковій чи службі тилового забезпечення. Система дає впевненість.

Нам потрібно менше героїзму там, де його можна уникнути, і потрібно більше відповідальності тих, хто призводять до героїзму і появи нових героїв – часто, посмертних. Адже за героїзмом часто стоїть безвідповідальність і злочин - не тільки в справах війни, але й у справах миру.

Нам потрібні системи. А для систем потрібні архітектори. Україні для руху вперед потрібно багато тихих героїв, які будують системи майбутнього - від безпеки до економіки.

Бо якби раніше ці системи - МВС, СБУ, розвідка та інші силовим, реально працювали навесні 2014-го, в донецькому аеропорту сьогодні сідали б мирні літаки. А маршрут Гіркіна і Ко закінчився б в слідчому ізоляторів чи слов’янському морзі. Ми не знали б десятків і сотень нових героїв, але скількох би дітей вкладали спати їхні живі батьки.

Героїзм - це емоційно, системи - ні. Але в підручниках історії України 2050 року має знайтися місце архітекторам її поступу. Для цього маємо спиратися не лише на емоції, але й на тривалу, нудну і, на перший погляд, не вельми героїчну роботу з перебудови фундаментальних систем країни, перетворення її архітектури. Адже збої старих систем дали нам занадто багато героїв, які вже не з нами.

***

Славку, ти маєш надпотужний соціальний капітал. Твоїми піснями і силами створено багато прекрасного в Україні. І в країні, яка має шалену залежність від емоцій, ти можеш допомогти зробити наступний крок: сформувати смак до здорового глузду, до раціональних рішень, до якісної архітектури країни. Хоча б тому, що українці надто часто стали покладатися на героїзм чи волонтерство як щось повсякденне. Ми мали б шукати не нових Геркулесів, а нову архітектуру спільного дому.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую