ye-logo.v1.2

Нова-стара єпархія на Хмельниччині: греко-католицька церква відновлюється без спротиву

Суспільство 3942
Отці Віталій Козак (ліворуч) й Іван Данкевич
Отці Віталій Козак (ліворуч) й Іван Данкевич. Фото: автора

Священики кажуть, Кам'янець-Подільська єпархія офіційно повертається, конфесія для області не чужа.

Українська греко-католицька церква відновлює Кам'янець-Подільську єпархію. Понад 200 років минуло з часу її ліквідації на Поділлі, тепер же центр перенесуть з Кам'янця до Хмельницького. З нагоди проголошення єпархії 7 лютого приїде Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, запросили і представників інших конфесій.

Отці кажуть, досвід пастирського служіння на теренах області засвідчив необхідність створення єпархії. Вона простягатиметься на всю Хмельниччину і належатиме до Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. Адміністратором престолу новоствореної єпархії призначили владику Василія Семенюка, архиєпископа і митрополитита Тернопільсько-Зборівського.

“Церква, щоб бути істинною, має бути гонимою, інакше вона б не була Церквою Христовою. Це своєрідний сертифікат автентичності. Нищення наших структур на Поділлі наприкінці 18 століття було очікуваним, бо Російська держава не мала сентиментів на рахунок Церкви, - пояснив вікарій Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії Віталій Козак. - Попри ліквідацію, титул єпископа Кам'янця-Подільського аж до сьогодні традиційно зберігався за Главою УГКЦ”.

Протоієрей Іван Данкевич зазначив, що проголошення єпархії не викликає супротиву ні в мешканців області, ані в представників інших конфесій. “Ми завжди намагаємось бути з народом, звичайними простими і без амбіцій. Зараз немає протиріч, стараємось спілкуватись з усіма, аби був мир і спокій”, - запевнив отець.

За його словами, в області є 77 релігійних громад, збудовано 54 нових храми, є два монастирі греко-католицької церкви. Для вірян проголошення єпархії показує, що греко-католицька церква — не чужа тут.

“Число прихожан щороку зростає. Ми тут не чужі, ми офіційно повертаємось туди, де є наші вірні, де створюються громади”, - наголошує протоієрей Іван Данкевич.

“Обліку прихожан ми не ведемо. Багато вірян є титулярними, вони декларують себе такими, але храмів не відвідують і церковного життя не ведуть. Інших ми називаємо активними. Є ще свого роду “церковні туристи”, які раз на рік приходять до церкви. Ми могли б приписати “мертвих душ”, але чи це відображатиме дійсний стан церкви, от де питання”, - додає отець Віталій Козак.

Урочисте проголошення Кам'янець-Подільської єпархії Української греко-католицької церкви відбудеться 7 лютого о 12 годині під час Святої Літургії у Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці (м.Хмельницький, вулиця Зарічанська10/3).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую