ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. ТОП-5 романтичних мандрівок на День закоханих

Туризм 6616
Олеський замок. На передньому плані - скульптура закоханих
Олеський замок. На передньому плані - скульптура закоханих. Фото: автора

Пропонуємо кілька місць, де можна освідчитися у коханні або ж здійснити романтичну прогулянку на двох.

День Святого Валентина в останні роки набуває особливої популярності серед українців. У цей день прийнято освідчуватися у коханні, дарувати своїй половинці валентинки та робити романтичні сюрпризи. Прекрасна ідея до свята - здійснити невеличку мандрівку вихідного дня в одне із найромантичніших місць України. Тим паче, що цьогоріч свято припадає на вихідний день.

Історія кохання Астреї і Селядона
Олеський замок, що на Львівщині, - один з найгарніших і найцікавіших в Україні. Оточений мальовничим парком, він височіє на пагорбі та перебуває у досить гарному стані. Та крім історичної й архітектурної цінності, замок має ще й мистецьку, адже є філіалом Львівської галереї мистецтв. Тут експонуються твори часів Середньовіччя: скульптури, картини та ікони.
Справжньою окрасою пам'ятки є парк з алеями, кам'яними сходами, водоймами та скульптурами, серед яких виділяється статуя закоханих.


У парку Олеського замку.

Історія Олеського замку оповита різними легендами, в яких важливе місце відведене коханню. Головна із них пов'язана із власником замку, королем Речі Посполитої Яном Собеським. У часи, коли Ян був старостою, він гостював у Варшаві, де закохався у юну французьку балерину Марію-Казимиру. Однак просити її руки не наважився, побоюючись, що мати не схвалить його вибір. Марія виходить заміж за іншого, однак той невдовзі помирає. Ян і Марія зустрічаються і листуються, а й згодом одружуються. Через 20 років після цього Ян стає королем, а Марисенька (так він називає дружину) — його надійною помічницею. Вона розвиває культуру, вводить у моду сукні із глибоким декольте та раути, на які шляхтичів запрошують із дружинами. А ще — докладає зусиль для відбудови Олеського замку, у якому її чоловік народився.
До наших днів частково дійшли листи закоханих, в яких вони називали одне одного Астреєю і Селядоном (пастушка і пастух, головні герої роману «Астрея»).


В Олеську народився польський король Ян Собеський.

Останнє кохання Бальзака
Село Верхівня, що на Житомирщині, а точніше — маєток Ганських — зберігає спогади про відомого французького письменника Оноре де Бальзака та його пізнє кохання. Саме тут, у своєї майбутньої дружини Евеліни Ганської, Бальзак жив і працював у 1847-50 роках.
У маєтку зберігся стіл, за яким він писав романи, та інші меблі, якими він користувався.
Зараз у маєтку Ганських розмістився сільськогосподарський технікум, однак його частина віддана під літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака. Музей розташувався у робочому кабінеті, вітальні і спальні, які займав письменник, гостюючи у Ганської.


Маєток у Верхівні. Фото balzac-museum.com.

Поїхати у Верхівню, поблукати місцями, які були свідками кохання відомих людей, — гарна ідея для романтичної подорожі на двох. Заразом можна завітати
і у Бердичів, де у костьолі святої Варвари Бальзак і Ганська побралися.

Маєток на честь коханої дружини
На Хмельниччині, у Красилівському районі, є романтичне місце — селище Антоніни з однойменним маєтком. На жаль, палац Сангушків-Потоцьких повністю не зберігся до наших днів, однак і його залишки, серед яких гараж, схожий на казковий будинок, вражають мандрівників.


У колишньому панському гаражі тепер державні установи.

Доповнює картину романтична історія. Адже маєток, як і селище, названий на честь жінки. Спершу поселення називалося Голодиківці (згодом Голодьки). Та власник земель Ігнацій Мальчевський назвав його на честь коханої дружини Антоніни Сангушко.


Знаменита брама з гербами знатних родів в Антонінах.

Острів закоханих
Ще одне романтичне місце можна знайти практично у центрі сусіднього обласного центру Тернополя. Це Острів закоханих посеред великого ставу. Це рукотворний острів, він виник після Другої світової війни під час відновлювальних робіт. Добратися до острова можна спеціальним містком від набережної, а можна — на човні.


На Острові закоханих взимку. Фото vk.com.

Існує повір'я: якщо закохані прийдуть на острів та поглянуть у воду, зможуть розгледіти своє майбутнє.


Краєвид на нічне місто з острова. Фото tenews.te.ua.

Улюблене місце наречених
Маєток Чечеля у Самчиках (Хмельницька область, Старокостянтинівський район) — улюблене місце подільських наречених. Сюди приїздять на весільну фотосесію або ж навіть для того, щоб влаштувати церемонію розпису. Така послуга за окрему плату надається у маєтку.


У маєтку можна здійснити весільну церемонію.

Самчики — прекрасне місце для романтичної подорожі, адже вони пам'ятають сотні історій кохання. Маєток дуже гарний і оточений не менш гарним парком.


У цих старовинних інтер'єрах можна уявити себе паном і пані із давніх часів...

Читайте також, як посеред зими можна потрапити у тропіки, не виїжджаючи з України.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую