ye-logo.v1.2

Слюсар-карбюраторник розкрив ще одну таємницю «Миньковецької держави»

Історія 3751
Фото: otrokiv.org

Більше півроку чекав підтвердження своєї версії подільський фотограф і краєзнавець Олександр Колосовський.

І ось нещодавно це сталося. Як повідомив директор Меморіального музею реформатора Ігнація Сцібора Мархоцького у Миньківцях Володимир Захар’єв, виявилося, що наприкінці ХVІII століття граф-оригінал мав приватну обсерваторію.
Її єдиним залишком є велика кам’яна арка в с. Отроків Новоушицького району. Саме рівно по середині арки у вечері перед найкоротшою ніччю року сідає за горизонт сонце. Це побачив і достеменно зафільмував Олександр Колосовський.
Шанувальник усього незвичного та своєрідного Ігнацій Сцібор Мархоцький не упускав можливості дивувати своїх гостей. Для цього на схилі лівобережжя р.Ушиці облаштував парк з екзотичними деревами та кущами, а в долині так звані «Притулівські салони» або «Сади Притулії». Фахівці обладнали тут різні місця для релаксування: доріжки, ажурні лавки, обплутані виноградом альтанки, лабіринт із вічнозелених насаджень.
Скульптори підправили рельєф на скелі, де раніше була келія самітників, і проявився профіль «Старого монаха», скерували воду джерела так, що вона мов міріадами спадала вниз, закриваючи вхід у вирубаний у м’якому вапняку коридор, ото тобі і «Грот Сліз». Використали навіть заповнений шматками природних каменів яр, де створили каскад перекатів та маленькі озерця, і в його гирлі побудували стилізований римський «Храм миру» з комплексом штучних печер під ним. А над усім цим на стрімкій горі височів відтворений під кшталт грізного середньовіччя замок з міцними стінами, вузькими бійницями, потужними з баштами та залізним флюгером на щоглі. До речі, останній теж був частиною обсерваторії, адже своїм шпилем вказував на місцезнаходження Полярної зірки.
Олександр Колосовський та Володимир Захар'єв хочуть якнайповніше розкрити цю тему і написати наукову статтю. Цьому послугують малюнки отроківського маєтку та інформація з листування графа і його доньок з невідомих широкому загалу архівів реформатора.

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую