ye-logo.v1.2

Відпрацьовані батарейки та лампи хмельничан поїдуть за кордон за 31 тисячу гривень

Суспільство 5414
Одна пальчикова батарейка, викинута в сміття, забруднює 20 кв.м. ґрунту та до 400 літрів води
Одна пальчикова батарейка, викинута в сміття, забруднює 20 кв.м. ґрунту та до 400 літрів води. Фото: автора

Безкоштовно позбутися шкідливого непотребу і не забруднити довкілля не так вже й просто.

У 2015 році в Хмельницькому зібрали та передали на утилізацію 825 кілограмів батарейок, 2 575 ламп і 32 ртутних термометри. За словами заступниці начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Інни Куцкої, на це з природоохоронного фонду міста витратили 31 тисячу гривень.

Екологи кажуть, відпрацьовані батарейки, енергоощадні й люмінісцентні лампи вкрай шкідливі для довкілля і здоров'я людини, тому їх не можна викитати у смітник. Такі відходи потрібно віддавати на утилізацію. У Хмельницькому фахівці управління з питань екології та контролю за благоустроєм щороку організовують мобільні пункти прийому, а в школах міста встановили 22 спеціальні контейнери для збору батарейок.

Поки що все зібране на спеціальному складі

“Минулого року ми здавали на зберігання та утилізацію батарейки і лампи ТОВ “СП Еконіка”. Ці відходи поки що в них на складі, а потім, назбиравши потрібну кількість, їх відправлять за кордон, адже в Україні немає заводів з утилізації, - говорить Інна Куцка. - Згідно з законом, ми як утворювачі відходів повинні сплачувати за них. На контейнерних майданчиках мають розміщуватись спеціальні коробки для ламп і батарейок, і вартість утилізації повинна бути закладена в тарифах. Але механізму для цього поки не створено. На жаль, не всі підприємства, які мають ліцензію на здійснення операцій поводження з небезпечними відходами, дійсно відправляють їх на утилізацію. Є такі, які просто викидають їх на пустирях чи в лісосмугах".

22 таких контейнери розмістили в школах

Як пояснює Інна Куцка, одна пальчикова батарейка, викинута в сміття, забруднює 20 кв.м. ґрунту та до 400 літрів води. Батарейки містять ртуть, кадмій, свинець, нікель. Токсичні метали викликають ураження органів, погіршують репродуктивну здатність, викликають генетичні зміни та ракові захворювання. Енергоощадні лампи містять пари ртуті, що можуть накопичитись в організмі і спричинити важкі захворювання.

“З батарейками легше, вони належать до 3-го класу небезпеки. Тому ми можемо збирати їх навіть у школах, а потім забирати і передавати на утилізацію. Енергоощадні лампи, поки вони не розбиті, теж безпечні. Їх можна зберігати, а потім приносити до нас на мобільні пункти збору небезпечних відходів. Однак, ми безкоштовно прийматимемо батарейки і лампи лише від населення, підприємства ж повинні самі оплачувати утилізацію”, - зазначає Інна Куцка.

Енергоощадні лампи містять пари ртуті

Цього року на фінансування робіт із забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення та утилізації відходів запланували витратити 50 тисяч гривень. Впродовж кількох днів у квітні-травні та серпні-вересні у Хмельницькому працюватимуть мобільні пункти прийому енергоощадних і люмінісцентних ламп та батарейок, які накопичуються у побуті. Інформацію щодо місць розташування мобільних пунктів повідомлять додатково.

Наразі у Хмельницькому можна вкинути використані батарейки у скриньки, які розміщені:
Магазин “Фуршет” (вулиця Свободи, 73);
Мережа магазинів “Вопак” (вул. Тернопільська, 20/1, вул. Довженка 12, прспект Миру ,78, вул. Гастело, 6/1, вул. Заводська, 63, вул Кам'янецька, 63, вул. Курчатова, 1В, вул. Прибузька, 32);
Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста (Кам'янецька, 74);
Гіпермаркет “Епіцентр”, (Зарічанська, 11/4);
Будинок побуту (вул. Інститутська, 5);
Департамент екології Хмельницької ОДА (вул Франка, 2/2);
Хмельницька міська рада (вул.Гагаріна, 3);
Підземний перехід (вул. Подільська);
ТОВ “Форсаж авто” (вул. Львівське шосе, 38);
ТОВ “Поділля Кабель” (вул. Красовського, 5/1)

Довідково: Підприємства, організації, установи зобов'язані здавати небезпечні відходи, які утворюються в процесі господарської діяльності. За наявною інформацією у відділі з питань екології, діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами на території Хмельницької області здійснюють:
ПП «Олестас» вул. Купріна, 54/5, тел. 098-0697989;
ТОВ «СП-Еконіка, вул. Купріна, тел. 067-3500562;
МП «Альфа» просп. Миру, 59  тел. 096-4645680;
ТОВ «Добробут Еко Україна» 067-1732552;
ВТП «Екоценетр» (пункт прийому працює на території заводу «Нева», тел.299-54-13)
ТОВ «Енергокомплекс УБ ХАЕС», Хмельницька обл., м. Нетішин, вул. Ринкова, 5 тел. (038) 03848

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую