ye-logo.v1.2

Спецтема: На Хмельниччині встановили 10 пам'ятників та 14 меморіальних дошок Героям Небесної Сотні

Євромайдан 10135
Фотогалерея Героїв Небесної Сотні і Героїв АТО у Хмельницькому
Фотогалерея Героїв Небесної Сотні і Героїв АТО у Хмельницькому. Фото: з архіву

Область вшановує загиблих під час Революції Гідності земляків.

Вулиці, навчальні заклади, меморіальні дошки, монументи — пам'ять про Героїв Небесної Сотні увічнюють в історії. Під час Революції Гідності загинуло 8 мешканців Хмельницької області, на їх честь встановлюють пам'ятні знаки і висаджують алеї. Майже в кожному районі області пам'ять про загиблих уже закарбували в камені, назвали іменами Героїв вулиці.

У Білогірському районі встановили меморіальну дошку Герою Небесної Сотні Олександрові Подригуну. Пам'ятний знак встановили на фасаді школи у його рідному селі Залужжя. У Віньківцях є два пам'ятники Небесній Сотні — обабіч алеї. Пам'ятник Героям Небесної Сотні розмістили і на вулиці Незалежності у Волочиську.

На Деражнянщині меморіальну дошку Героєві Небесної Сотні Олександрові Клітинському встановили у селі Клопотівці на фасаді сільського клубу. Також пам'ятна дошка Героям Небесної сотні є на площі перед адмінбудинком у Деражні.

 Пам'ятники у Славуті й Красилові

У Дунаївцях на вулиці Шевченка встановили пам’ятну дошку Героям Небесної Сотні. В Ізяславському районі на честь Героїв Небесної Сотні назвали вже дві вулиці, висадили алею. Наразі тривають роботи з реконструкції головної площі, де мають встановити пам'ятник “Борцям за Україну”.

На Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку Герою Небесної Сотні Анатолію Корнєєву в селі Руда. Дружина та син Анатолія Корнєєва посадили там калину, червоні кетяги якої нагадуватимуть про невинну кров, що пролив він заради рідного народу. У сусідньому селі Гаврилівці, звідки родом ще один Герой Небесної Сотні Віталій Васільцов, встановили і йому пам'ятну дошку. У Кам'янці-Подільському розмістили пам'ятний знак Героям Небесної Сотні на території храму Петра і Павла, встановили меморіальну дошку Герою Дмитру Пагору біля одного з факультетів ПДАТУ. Є в місті навіть парк імені Героїв Євромайдану. Меморіальну дошку Герою Небесної Сотні Сергію Бондарчуку встановили на фасаді КПНУ імені Івана Огієнка, де він навчався.

 Пам'ятники у Волочиську і Кам'янці-Подільському

У Красилові на головній площі встановили пам’ятний знак Героям України. У Летичеві є площа Героїв Майдану, закладений камінь під меморіальний комплекс загиблим за незалежність. У Новій Ушиці заклали камінь під пам'ятник Героям Небесної Сотні, у планах — алея. Є пам'ятник Героям Небесної Сотні і в Полонному, також їх вшанували “Алеєю слави”. Назвали іменем Героїв Небесної Сотні колишню вулицю Щорса.

У селі Ногачівка Славутського району встановили пам'ятник Небесній Сотні, саме з цього села родом Володимир Чаплінський, який загинув 20 лютого на вулиці Інститутській. Також меморіал Героям є і в Славуті. А в Нетішині поки встановили камінь під меморіальний знак.

У Старокостянтинові встановили панно (фотографії) пам'яті Героїв Небесної Сотні та пам'ятник. На честь Героя Небесної Сотні Сергія Бондарчука назвали вулицю, встановили йому меморіальні дошки на гімназії та будинку в Старокостянтинові, в селах Попівці і Ладиги. У Теофіполі є пам’ятник Героям Небесної Сотні і назвали вулицю на честь загиблих під час Революції Гідності.

Меморіальний комплекс у Старокостянтинові

Пам’ятна дошка Героям є в селі Залуччя Чемеровецького району, меморіал в селі Гусятин. А в селі Хропотова встановили пам’ятний знак Герою Небесної Сотні Дмитру Пагору. У Чемерівцях є пам'ятник «Борцям за незалежність», площа імені Небесної Сотні, іменем Дмитра Пагора назвали навчальний заклад.

Пам’ятна дошка Героям Небесної Сотні та АТО є в Шепетівці на площі біля адмінбудинку. Меморіальні дошки Миколі Дзявульському встановили на фасаді школи у селі Городнявка, НВК №1 у Шепетівці та на вершині гори Грофа. Є в Шепетівці вулиця і музей імені Миколи Дзявульського, є вулиця Героїв Небесної сотні, а в селі Судилків — вулиця Героїв Майдану.

У Хмельницькому на майдані Незалежності розмістили фотогалерею Героїв Небесної Сотні і АТО, є вулиця Героїв Майдану, меморіальна дошка Людмилі Шеремет на фасаді будинку й Артему Мазуру на фасаді ліцею. На території храму Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви по вулиці Зарічанській звели дзвіницю, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні. Ще понад рік тому в обласному центрі відбувся конкурс на кращий проект пам'ятника Небесній Сотні. Тоді переміг варіант, запропонований народним художником України Миколою Мазуром та його зятем скульптором Романом Албулом. Влада підтримує проект Албула-Мазура, але поки що не має коштів на лиття скульптури, тому на розі вулиць Соборної і Героїв Майдану і досі порожніє місце.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую