ye-logo.v1.2

В кожній жінці є... чоловік. Про це розповідає проект фотохудожниці Інни Шинкаренко

Культура 4411

Проект «Жінка. Чоловік» презентували у Хмельницькому художньому музеї.

Незважаючи на назву фотопроекту «Жінка. Чоловік», на світлинах Інни Шинкаренко зображені лише жінки — успішні і відомі акторки, художниці, громадські діячки Львова, Києва та Хмельницького. Кожна модель зображена на парних світлинах — на одній у простій сукні, на іншій — у чоловічій сорочці. Таким чином мисткиня підіймає питання дуальності особистості, підкреслює, що в кожній жінці є не лише жіноче, а й чоловіче начало.
Виявляється, коли жінка одягає сорочку, змінюється її погляд, рухи, у декого риси обличчя стають жорсткими, обриси фігури — різкішими.


Ірена Карпа.

«Дуже цікаво було спостерігати за цими метаморфозами, - зізнається фотохудожниця. - В процесі роботи мені стало цікаво, яким чином виглядатиму я, тому зробила автопортрети».


Вона обрала просту білу сукню і сорочку, однакову для всіх, та чорно-білу зйомку, щоб не відволікати глядачів на деталі, а підкреслити суть.


Дарія Саєд, психолог і поетеса.

До кожної пари портретів додаються враження моделей. Тому відвідувачі можуть дізнатися, яким чином давалися жінкам ці метаморфози. Цікаво, що комусь чоловічий образ дався легше, ніж жіночий...

Інна Шинкаренко за фахом математик, за покликанням - фотохудожниця.

Погляд авторки проекту на себе.

Спершу у проекті були задіяні лише киянки та львів'янки, серед них письменниця Ірина Карпа, дизайнерка прикрас Євгенія Базилевич, художниця Соломія Ковтун тощо. Перед тим, як презентувати проект у рідному місті (Інна родом із Хмельницького, хоча зараз живе і працює у Львові — прим. авт.), фотохудожниця запросила до участі кількох хмельничанок — директора художнього музею Ларису Чернову, журналістку Тетяну Колісніченко та державного службовця Людмилу Черевченко. Вони також поділилися своїми враженнями.

Тетяна Колісніченко.


Людмила Черевченко.

Тетяна Колісніченко розповіла, що їй легко далося чоловічий образ, адже відповідальність, яку вона відчуває на роботі і у родині, накладає свої відбитки.


Натомість Ларисі Черновій спершу здавалося, що вона — жінка на 100%. Однак налаштувавшись на чоловічий образ, вона відчула легкість і водночас відповідальність.


Інна Шинкаренко, Лариса Чернова та Тетяна Колісніченко (зліва направо) розмірковують над різними аспектами проекту.

Фотохудожниця зізналася, що в процесі роботи у неї виникла ідея логічно продовжити проект новим,я кий буде називатися «Чоловік. Жінка», показавши жіноче начало у чоловіках. Вона вже працює над ним, щоправда, чоловіки не одягають сукню, для них мисткиня підібрала інший символ, який — не зізнається.
Поглянути на мистецький проект Інни Шинкаренко «Жінка. Чоловік» можна у художньому музеї до 13 березня.


На відкриття виставки завітало багато жінок.

Нагадаємо, що у театрі Старицького незабаром прем'єра - музична вистава "Ханума".

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую