ye-logo.v1.2

Фестивальна країна. Масляна на Київщині: спалюємо опудало і ласуємо млинцями

Туризм 4558
У парку "Київська Русь" спалять найбільше опудало
У парку "Київська Русь" спалять найбільше опудало. Фото: kiev.glo.ua

Основні заходи масляного тижня заплановані на 12-13 березня.

Масляна, Масниця чи свято Колодія — останній тиждень перед Великим постом, коли прийнято веселитися і ласувати млинцями. Це давнє народне свято, яке виникло ще в язичницькі часи і не зникло після прийняття християнства. Існує народне повір'я: якщо проведеш цей день погано, протягом року на тебе чекає нудьга і сум. А тому на Русі у Масляний тиждень веселилися на славу.
І якщо зараз свято часто позбавлене сакрального змісту, його охоче святкує велика кількість українців. Адже це ще один привід гарно провести час і повеселитися. А можна навіть відправитися у невелику подорож, наприклад, у Переяслав-Хмельницький чи у музей «Пирогово», щоб зануритися у давні традиції з головою.

На свято «Українська масниця» запрошує музей «Пирогово», що у Києві. У музеї відтворять давній обряд Колодія, влаштують народні забави: перетягування каната, катання на конях, бої на колоді тощо. Відвідувачів розважатимуть народні колективи, які виконуватимуть народні пісні і танці, а майстри влаштують ярмарок різноманітних виробів.
І як же без млинців? У «Пирогово» гостей пригощатимуть не лише головною стравою Масляної, а й варениками і компотом.


У "Пирогово" дотримуються усіх давніх традицій. Фото: nashkiev.ua.

Де: Музей народної архітектури та побуту «Пирогово», Київ, Московський район, село Пирогово, вулиця Червоноземна.
Коли: 13 березня.

На території містечка розваг «Зимова країна», що влаштували цієї зими в Експоцентрі України, Масляну святкуватимуть цілий тиждень, з 5 по 13 березня. Тут обіцяють виготовити сотні видів млинців та навіть влаштувати продуктовий ярмарок.
Народні гуляння та забави, виступи фольклорних колективів, обряд зустрічі весни, солом'яні та крижані скульптури, величезні гірки, міні-зоопарк та безліч інших розваг чекає на відвідувачів. А в два останніх дні, 12 та 13 березня, заплановані масштабні концерти за участю відомих гуртів і виконавців, козацьке шоу із боями на шаблях, кінними виступами, а також кулінарне шоу від « Майстер-Шефа».
Де: Експоцентр України, Київ, проспект Академіка Глушкова, 1.
Коли: 5-13 березня.

У парку розваг «Київська Русь», що під Києвом, також святкуватимуть Масляну за древніми традиціями ще й в атмосфері старовинного міста. Тут обіцяють спалити найбільше в Україні опудало вогняними стрілами. На відвідувачів чекають кінне шоу, катання на возах, частування млинцями і настоянками.
Гості свята зможуть взяти участь у традиційних на Русі розвагах — видертися на стовп за подарунком, поводити хоровод, перетягнути канат чи долучитися до веселих ігор.
Організатори обіцяють яскраве шоу з вогнями і спецефектами. А розпочнеться свято з вітання народу князем Володимиром, який частуватиме люд млинцями та бубликами.
Де: Парк «Київська Русь», Київська область, Обухівський район, с. Копачів.
Коли: 12 і 13 березня.

Етнографічний комплекс «Українське село» відзначає свято Колодія за усіма народними традиціями. Фольклорно-обрядову програму забезпечить гурт «Баламути». Разом з ним гості співатимуть весняні пісні, гратимуть у народні ігри, танцюватимуть, спалюватимуть опудало Марени. Відбудеться ярмарок майстрів народної творчості, частування традиційними українськими стравами.
Де: Етнографічний комплекс «Українське село», Київська область, Києво-Святошинський район, с. Бузова, вул. Дмитрівська, 1.
Коли: 12-13 березня.

У Переяславі-Хмельницькому відбудеться традиційний фестиваль «Переяславська Масляна». У давньому місті вірять, якщо вдало проведеш Масляну, цілий рік будеш радіти і веселитися. А тому тут гуляють на славу!
Гостей будуть вчити виготовляти символ свята «колодку», потім її сповиватимуть і волочитимуть, а на останок — спалять опудало, а разом з ним усе негативне і погане.


У Переяславі на Масляну продають ляльки-мотанки та інші вироби народного мистецтва. Фото: prostir.museum.

Кращі господині Київщини готуватимуть вареники і млинці, а майстри продемонструють свої вироби.
Де: Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, Переяслав-Хмельницький Київської області, вул. Літописна, 2.
Коли: 13 березня.

До речі, якщо будете у Києві на Масляну, завітайте у

Національний ботанічний сад

, щоб потрапити у торпіки.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую