ye-logo.v1.2

Унікальний музей на Деражнянщині може зникнути

Історія 6770
Заклад розташований в унікальному місці – маєтку, в якому поетеса неодноразово бувала
Заклад розташований в унікальному місці – маєтку, в якому поетеса неодноразово бувала. Фото: автора та Сергія Трояноського

Будинок, де розташований музей Анни Ахматової, потребує капітального ремонту - у стінах великі тріщини

У березні виповнюється 50 років з дня смерті поетеси світового рівня Анни Ахматової. Це привід ще раз згадати про невеличке село Слобідка-Шелехівська на Деражнянщині та унікальний музей поетеси, про який ми неодноразово писали. Тим паче, що музей перебуває у вкрай погано стані і потребує ремонту.
Унікальність літературно-меморіального музею Анни Ахматової у Слобідці-Шелехівській полягає у тому, що він влаштований у садибі її рідної тітки Анни Вакар. Тут тривалий час жила і похована мати поетеси Інна Горенко, а сама Ахматова неодноразово відвідувала садибу, цьому є документальні підтвердження. У музеї чимало цікавих фотографій, документів, предметів вжитку тієї епохи, а головне – збереглися особисті речі, які належали родичам Ахматової. Серед них – ліжко, на якому померла мати поетеси.
«Музей вже багато років перебуває у дуже поганому стані. По всьому будинку пішли тріщини, в деякі можна просунути долоню, вгорі відходять балки, місцями стеля просто готова рухнути», – розповідає дослідник історії створення музею у Слобідці-Шелехівській Сергій Трояновський, який побував там востаннє наприкінці минулого року.
За словами Сергія Миколайовича, знищення музею такого рівня – це злочин. По-перше, це перший музей Ахматової в Україні, по-друге, він розташований в унікальному місці, там, де бувала поетеса.

 

Тріщини сфотографовані у жовтні 2015 року.


«У Слобідку приїздили хранителька експозиції Ахматової у Санкт-Петербурзі Наталя Павлова та дослідниця життя поетеси Тетяна Позднякова. Вони казали, що ми навіть не уявляємо, якими цінностями володіємо», – запевняє Сергій Трояновський.
Музей не лише зберігає пам'ять про видатну поетесу. Він – пам'ятник усім людям, які долучилися до його створення, безкорисно віддали йому все, що могли. Вони не претендували, щоб їхні імена викарбували золотими літерами, а робили це заради пам'яті поетеси. Однак буде не справедливо, якщо їх забудуть, вважає Сергій Трояновський. Саме тому він вирішив ретельно дослідити, хто і як створював музей.


Інтер'єр музею.

«Вперше неясні думки про це виникли у 1984 році, коли завдяки досліднику Вадиму Черних та журналісту Євгену Степанову було виявлено місце поховання Інни Горенко. Через декілька років подолянка Людмила Теленько у Санк-Петербурзі розповіла про могилу Євгену Лінду – легендарній людині, яка створила кілька десятків музеїв. Він написав лист нашій владі про необхідність створення музею у Слобідці. А далі все закрутилося: ремонтували садибу, відшукували у селі речі, меблі, які належали родині, прокладали асфальтну дорогу у село. Лінд і його однодумці привозили експонати із Санкт-Петербурга, скульптор Віктор Зайко виготовив погруддя поетеси. Відкрили заклад у 1989 році, коли весь світ святкував 100-річчя від дня народження Анни Ахматової (ЮНЕСКО оголосило 1989 роком поетеси – прим. авт.). На відкриття приїхало близько півтисячі людей», – розповідає Сергій Трояновський, який був очевидцем тієї події.


Погруддя поетеси роботи пітерського скульптора Віктора Зайка.

Від відкриття музею і до власної смерті у 2010 році його хранителькою була місцева вчителька Марія Скорбатюк. Вона проводила надзвичайно цікаві та душевні екскурсії, власними силами підтримувала будинок, замазувала тріщини у стінах.
«Марія Іванівна була душею музею, було видно, як вона вболіває за свою справу. Я називаю її шелехівською сестрою Анни Ахматової», – каже Сергій Трояновський.
Тепер же ситуація з музеєм непевна. Сергій Миколайович закликає владу і громадськість долучитися до збереження унікальної пам'ятки історії, культури та архітектури.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую