ye-logo.v1.2

Декомунізація у Кам'янці: бібліотеку перейменовували чотири роки, а вулиці ще й досі "комуністичні"

1748
Відтпер у місті є бібліотека імені Кості Солухи
Відтпер у місті є бібліотека імені Кості Солухи. Фото: автора

Бібліотеку Кам’янця, яка півстоліття носила ім’я Затонського перейменували в Солухи

З 1966 по 2012 рік бібліотека носила ім’я Затонського, а вже чотири роки книгозбірні не могли присвоїти імені. Рішення про перейменування виносили на сесію міськради неодноразово, але лише депутати цієї каденції на черговому засіданні 29 березня одноголосно його підтримали.
Після голосування до депутатів звернувся їхній колега Василь Гаврилюк. Він подякував, від імені викладацько-професорського складу університету ім. І. Огієнка, за те, що відтепер бібілотека носитиме ім’я Кості Солухи.
Також на сесію виносилось питання про формування реєстру вулиць, які необхідно перейменувати в рамках декомунізації. Однак, коли почали розглядати кожну пропозицію окремо, депутати вирішили зняти проект з розгляду, що і було зроблено задля детальнішого вивчення питання на топонімічній комісії. Окрім того, вищезгаданій комісії дано доручення провести вивчення громадської думки мешканців відповідних вулиць та провулків щодо їх перейменування.
Виносились на розгляд включення до реєстру наступні назви вулиць: Беляєва, Бусигіна, Васильєва, Ватутіна, Гастелло, Герцена, Добролюбова, Дружби народів, Кулика, Ладигіна, Лермонтова, Мічурінська, Папаніна, 30 років Перемоги, Першотравнева, Пушкінська, Суворова, Чернишевського та провулків - Гайдара, Гастелло, Колгоспний, Лагерний, Мічуріна, Папаніна, Піонерський, Радгоспний, Чкалова.
Депутат міськради Василь Гаврилюк звернувся з проханням не перейменовувати вулиці Герцена, Лермонтова та Пушкінську.
Для довідки: Кость Солуха – український громадський і культурний діяч та меценат на Східному Поділлі. Голова Подільської «Просвіти». Один із засновників університету в Кам’янці-Подільському.

Іра ГРІНІШИНА.

Фото автора. 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую