ye-logo.v1.2

Сонячна панель – казкова мрія, що стала дійсністю На правах реклами

Суспільство 2481
Фото: optimair.com.ua

У потоці негативної інформації про будівельний хаос, що давно триває в Україні, випадково натрапила на сенсаційний факт, який приємно вразив мене своїм позитивом.

Виявляється у Хмельницькому вже розпочали втілювати будівельний проект, який може стати взірцевим для наслідування іншими забудовниками по всій країні. Адже тут застосують найефективніші інноваційні технології, які забезпечать енергетичну самодостатність об’єкту за рахунок нетрадиційних та поновлюваних джерел енергії. Саме надсучасні геліосистеми, сонячні панелі, сонячні теплові колектори, власна електростанція, теплові насоси та багато інших досягнень у сфері енергоефективності та енергозбереження стануть запорукою його енергетичної та фінансової стабільності і незалежності.

Задум чимось нагадує досконаліший за втілений кілька років тому у Данії проект на острові Самсо «Острів відновлюваної енергії». Там повністю відмовилися від споживання нафти і газу та перейшли на екологічно чисті джерела від вітряних турбін та інших альтернативних джерел енергії. Будинки 22-х сіл острова опалюються енергією, що отримується від спалювання деревних трісок і соломи. Крім того використовуються і сонячні панелі.

"СПОРТ-СІТІ" – таку робочу назву має проект за адресою: вулиця Прибузька, 5/1. Його основною метою є будівництво сучасного житла за розумною ціною з врахуванням світового досвіду щодо енергозбереження та комфорту, а провідною ідеєю - створення масштабного спортивно-оздоровчого комплексу, включаючи стадіон, який дасть можливість розвивати спорт на належному рівні, реально дбати про інтереси дітей та дорослих, додаватиме їм сил і здоров'я.
Проект передбачає якісний благоустрій вкрай занедбаної території, створення паркової зони із застосуванням найдовершеніших здобутків у сфері ландшафтного дизайну та садово-паркового мистецтва, яка стане окрасою мікрорайону та міста, і створить умови для активного та здорового відпочинку не лише жителям "СПОРТ-СІТІ", але й мешканцям сусідніх будинків з вулиць Прибузька, Водопровідна, Старокостянтинівське шосе та інших. Адже на сьогодні такого місця для дозвілля у вказаному районі немає.

Якщо даний проект доведе свою ефективність, то набутий досвід можна буде застосувати з метою поліпшення енергоефективності та енергодостатності вже існуючого житлового фонду міста.
Сьогоднішня система субсидій недосконала та несправедлива, так як ніби-то, допомагаючи збереженню коштів громадян, по суті держава фінансує олігархів, яким належать обленерго та облгази і які грабують тих же громадян. Цей же проект пропонує такі джерела енергії, які дають достатню незалежність від комунальних підприємств, і надають можливість не лише зекономити бюджетні та кошти мешканців, а й зберегти природні ресурси, не забруднюючи довкілля.

В урядових колах теж є розуміння того, що кошти, які держава спрямовує на субсидії, мають іти на заходи з енергоефективності. Тому пропонують монетизувати ту частину субсидій, яку людина зекономила. Тобто, зменшуючи споживання ресурсів, на які нараховується субсидія, домовласники можуть отримувати додаткові кошти від держави і дбати про утеплення та енергозбереження.

Західні інвестори теж виявляють готовність допомагати українцям робити власне житло енергоощадним і чекають від нас лише перших кроків в усуненні бюрократичних бар'єрів і забезпеченні прозорості цього процесу. Приємно, що не чекаючи допомоги від держави, одними з перших, якщо не першими в Україні за втілення такого сміливого проекту взялися саме хмельничани. Хочеться побажати успіху у цій нелегкій справі Генпідряднику ТОВ "ХМЕЛЬНИЦЬКІНБУД" та обслуговуючому кооперативу "СПОРТ-СІТІ".

Запорукою успіху цього проекту є поєднання комфорту, інновацій, невисоких тарифів, та оптимальним рішенням для тих, хто бажає придбати якісне житло за прийнятною ціною. А органічне поєднання переваг затишку в зеленій зоні і широкий спектр об'єктів інфраструктури, що знаходяться в межах пішохідної доступності роблять його максимально привабливим для життя. Тут кожен знайде для себе все те, що він цінує найбільше. Це місце, де людина може повноцінно відпочити після напруженої роботи на березі Південного Бугу, прогулятися в затишному і зеленому районі, не перевантаженому транспортом.

Об'єкти інфраструктури тут представлені в повному обсязі: поруч розташовані Палац творчості дітей та юнацтва, міська стоматологічна поліклініка, житлово-комерційний будинок із вбудованим "Укрексімбанком", торгівельний центр "Максі-Дом". Неподалік розташовані: Центральний продовольчий ринок, торгівельно-розважальний центр"Оазис", гіпермаркет "Епіцентр", супермаркети "Сільпо", "Таврія", Будинок побуту "Південний Буг" міський парк та міський пляж. Звідси максимально швидко і зручно можна дістатися будь-якої точки міста.

Відомий мудрець говорив, що обивателі вважають сміливі плани казками, а переможці утілюють казки в реальність.

Отже, залишається лише побажати: забудовникам та інвесторам швидко, якісно та недорого реалізувати задумане, а нам вигідно скористатися їх досвідом.

Карина Зарічна
 

Коментарі:

Вадим Наумов 15.04.2016 00:12

Це справді щось новеньке для Хмельницького. Місто нарешті входить в 21 століття.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую