ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Там, де жили предки Дракули

Туризм 3997
Панорама міста із замку
Панорама міста із замку. Фото: автора

Містечко на Закарпатті, де височіють руїни замку, оповите цікавими легендами.

«Колись чорт захотів вибратися з пекла. Вдарив головою землю та пробив її посеред мальовничої долини. Виліз назовні, але зачепився хвостом за землю. Поки він тягнув хвіст, земля все піднімалася та піднімалася, аж виріс великий пагорб. А чорт ніяк не міг вибратися. Тоді він рвонув щодуху та відірвав хвоста. «Йой, хвуст, хвуст!», – почувся його болісний крик. А долиною покотилося: «Хуст-хуст!». З тих пір на цьому місці височіє гора, а навколишня місцевість називається Хуст». Ось така цікава легенда існує про походження назви містечка Хуст — одного з найцікавіших і наймальовничіших на Закарпатті.
Взагалі, Закарпатська область – одна з найгарніших і найбагатших на цікаві місця в Україні. Тут є один з найкращих в Україні Мукачевський замок, вишуканий мисливський палац графів Шенборнів, затишний Ужгород, де щовесни цвітуть сакури...


Корисний вказівник.

Не став виключенням і районний центр Хуст, який манить багатьох мандрівників. Тим паче, що в кількох кілометрах від нього розташовується заповідник Долина нарцисів, де скоро цвістимуть білі квіти.

Хуст розташований у долині, де річка Ріка впадає у Тису. Вдалині видніються гори, а посередині міста – пагорб із замком. І хоча споруда зберігся лише частково (деякі стіни, мури, залишки башт), не варто шкодувати часу і сил, щоб видертися на пагорб. Тут можна поблукати серед мальовничих руїн, а також помилуватися панорамою міста, яке з замкової гори видно, як на долоні.


Панорама міста із замкової гори.

Фортецю у Хусті збудували угорці в ХІ столітті. Вона захищала шлях із Солотвино, де добували сіль, до Європи. Кілька століть замок був потужним і неприступним, однак не люди зруйнували його, а сили природи. У ХVІІ столітті в порохову вежу влучила блискавка, що спричинило велику пожежу. З тих часів замок не відбудовувався.

Мальовничі руїни.

Сліди Дракули
Хустський замок пов'язують із ім'ям легендарного графа Влада Дракули, якому приписують жорстокі катування і страти. Історики сумніваються, чи був Дракула таким кровожерливим, а от його предкам дійсно належав Хуст.


На території фортеці.

Його батько Влад ІІ, який був лицарем ордену Святого Георгія, отримав замок із навколишніми землями у подарунок від угорського короля. Лицар був дуже відважним, а його обличчя спотворювали численні шрами, отримані в боях. Його називали Драгом (з румунської – чорт), і сам король побоювався воїна.


У маленькому місті багато храмів різних конфесій.

Зрештою лицаря витіснили у Румунські Карпати, де його нащадки мешкають по сьогодні. Однак невідомо, чи бував його син, граф Дракула, у Хусті. Швидше за все, він народився вже у Румунії, коли замок у його батька відібрали.

Костел Святої Єлизавети ХIV-XVIII столітть.

Є ще один цікавий факт про Хуст. Саме це місто стало столицею проголошеною у 1939 році незалежною від Чехії державою – Карпатською Україною на чолі з президентом Августином Волошиним. Однак вже через місяць ці землі окупували угорці. Представники Карпатської України героїчно боролися з переважаючими силами окупантів, однак потерпіли страшну поразку. За різними даними, загинуло від 2 до 6,5 тисяч захисників молодої держави.

У центрі Хуста.


Костел Святої Анни.

До речі, на Хмельниччині також є дуже гарний старовинний костел - у селі Гвардійське, яке в давнину називалося Фельштином.

Коментарі:

Олександра Ніколаєнко 22.04.2016 10:20

Гарно написано)Дійсно маленьке містечко, але стільки всього цікавого можна там побачити)))

Олександра Ніколаєнко 22.04.2016 10:20

Гарно написано)Дійсно маленьке містечко, але стільки всього цікавого можна там побачити)))

Олександра Ніколаєнко 22.04.2016 10:20

Гарно написано)Дійсно маленьке містечко, але стільки всього цікавого можна там побачити)))

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую