ye-logo.v1.2

Повернення до витоків. У Хмельницькому показують світлини, виконані старовинними методами

Культура 2809

Фотохудожник Ярослав Голубчик привіз персональну виставку «Кульбіти епохи».

Гірські та морські краєвиди, панорами європейських міст та українських сіл, портрети, макрозйомка, ню… І усе це чорно-біле, виконане техніками понад сторічної давнини.
Роботи киянина Ярослава Голубчика легко переплутати зі старовинними світлинами та офортами. У цьому немає нічого дивного, переконаний митець. Адже він дійсно фотографує дуже старим фотоапаратом та й друкує знімки такими методами, які використовували на етапі зародження фотографії. Серед них: ціанотипія, калотипія, соляний та масляний друк, які винайшли у позаминулому столітті.


Карлові Вари, 2016 рік.

Роботи Ярослава Голубчика у стилі ню.

«Тоді це була класика. Тепер же – екзотика. В Україні лише кілька фотографів працюють у таких техніках», - розповідає пан Ярослав.

 

Портрети, виконані старовинними техніками.

Він знімає на стару камеру, яку сам доводив до пуття. Причому, возить її у численні мандрівки, хоча разом з усім обладнанням вона важить близько 20 кілограмів.

 

Ярослав Голубчик демонструє свою "допотопну" техніку.

Замість фотоплівки митець використовує рентгенівську плівку, яка підходить за розміром та є дешевшою. Друкує світлини у спеціальній лабораторію за допомогою специфічних хімікатів, які в Україні можна замовити лише в одному місці. На друк одного фото витрачає один-два дні, багато робіт відбраковує.


Греція, острів Порос.

«Зате я маю можливість взагалі не використовувати комп‘ютери, сканери та іншу техніку. І в результаті отримую повністю «живе» зображення. Його унікальність ще й в тому, що з одного негативу неможливо отримати дві однакові фотографії», - каже митець.


Цікаво, що аналоговою фотографією Ярослав Голубчик захоплювався ще з дитинства. Фотоапарат «Смену», батьки подарували йому в першому класі, а в восьмому він вже фотографував потужним на той час «Зенітом». Повернувся знову до аналогової фотографії у 2012 році, коли зламалася цифрова камера. Завдяки цьому у творчості розпочався переломний період, тепер пан Ярослав опановує все нові і нові (які одночасно є дуже старими) техніки.


Фотограф показує дві фотографії, надруковані з одного негатива.

Митець залюбки ділиться своїми секретами. Він веде фотогурток для дітей, а для хмельничан завтра, 22 квітня, проведе майстер-клас з ціанотипії.
Фотовиставку Ярослава Голубчика «Кульбіти епохи» можна переглянути у музеї-студії фотомистецтва (вул. Проскурівська, 56) до 24 травня.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую