ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Сирна шоколадна паска з чорносливом, інжиром та родзинками

24 Квітня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3076
Сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи.
Сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи. Фото: автора

Шоколад+сухофрукти – це завжди безпрограшний варіант. А якщо вони поєднуються ще й із ніжною сирною масою, то такий смаколик здатен підкорити серце гурмана назавжди.

Неможливо уявити собі великодній стіл без традиційної пишної здобної паски, але не всі, як то кажуть, «товаришують» із тістом. А ось приготувати сирний великодній смаколик під силу навіть початківцям кулінарам. Крім ніжного вершкового смаку, така паска може зберігатися в холодильнику не один день. А діти, яких складно вмовити з'їсти ложку корисного сиру, завжди вимагають добавки. Повірте, перевірено особисто!


Інгредієнти:
1 кг сиру (18-20% - чим жирніший сир, тим краще), 200 г вершкового масла, 150 г цукру, 200 г чорного шоколаду+50 мл вершків, паличка ванілі або 2 ч. л. ванільного цукру, 300 мл сметани (я брала сепараторну), по 100 г сухофруктів (використовувала чорнослив, інжир та родзинки; ви ж можете брати будь-які на свій смак).
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходять 2 паски, заввишки 14 см, діаметром 7-9 см.


Приготування:
Сир протерти через сито, або пропустити через м'ясорубку (я користувалася блендером; люблю щоб сирна маса була однорідною, без грудочок). Додати розм'якшене (не топлене!) масло. Все ретельно збити блендером.
Шоколад розтопити на водяній бані разом із вершками. Сметану збити з цукром і ванілю до кремоподібного густого стану. У сир з маслом ввести сметанний крем і продовжувати збивати за допомогою міксера. Додати шоколад.

Ретельно перемішати.

Ввести дрібно нарізані сухофрукти (попередньо їх потрібно запарити й просушити на паперовому рушнику; в рецепті були ще й волоські горіхи, але мені чомусь не захотілося їх використовувати).


Пасочницю застелити марлею, складеною в два-три шари (сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи. Якщо ж спеціальної форми для паски у вас немає, можна використовувати новий квітковий горщик із діркою у дні або друшляк). Краї марлі повинні звисати.

Викласти сирну масу.

Краї загорнути. Форму поставити в тарілку або миску, оскільки буде стікати сироватка. Встановити вантаж (у мене "млинці" від гентелей, можна банку з водою), 

Пасочницю разом із вантажем поставити в холодильник мінімум на 12 годин. Потім краї марлі прибрати, форму перевернути, марлю зняти. Прикрасити паску за смаком.


 

десерти, сирна шоколадна паска, сирна паска, Великдень, великодній стіл, сухофрукти, родзинки, чорнослив, інжир, шоколад, сир

Коментарі:

  Так  Ні, дякую