ye-logo.v1.2

Архітектурну пам’ятку в центрі Хмельницького знову зруйнували

Суспільство 3864
Старовинний будинок знову ремонтують
Старовинний будинок знову ремонтують. Фото: Галини Мельник

Цього разу свідомо, і для того, щоб відновити початковий вигляд.

Стародавній будинок, що на вулиці Подільській у Хмельницькому, в лютому став причиною догани начальнику ЖЕК№2 за те, що той самовільно вирішив його підлатати. Тоді цеглина із цього будинку ледь не втрапила на перехожого. У ЖЕКу взялися старий будинок ремонтувати, аж тут з’ясувалося, що він – пам’ятка архітектури.

Начальник ЖЕКу каже, про це не знав, списку, чи документа, в якому було б зазначено, що будинок чіпати самостійно не можна, у них ніколи не було. Більше того, у Хмельницькому немає органа, який би опікувався збереженням пам’яток.

Тоді, за те, що комунальники самовільно взялися ремонтувати будинок, міський голова «вліпив» догану начальнику ЖЕКу №2 Вадиму Дудару. Щоправда, трохи згодом відмінив покарання.

Сьогодні, 26 квітня, на Подільській знову зібралася техніка, а ту арку, через ремонт якої здійнявся галас, знову розвалили. Вадим Дудар каже, будуть відновлювати початковий вигляд.

«Ми знову все перебудовуємо. Коли попередній раз відремонтували арку, нам сказали, що не так, і що ми взагалі не мали права туди лізти. Зараз ми найняли спеціалістів, які мають точно відновити фасад будинку, яким він був раніше», – каже Вадим Вадимович.

Відновлювати фасад старовинного будинку будуть за фотографіями, адже в місті й досі немає установи, яка має слідкувати за охороною пам’яток архітектури. Є лише відповідна обласна. Вони після того інциденту нібито надіслали перелік будинків, які є пам’ятками архітектури, до міського управління житлово-комунального господарства. Однак у ЖЕКу кажуть, про список чули, але до них він ще не дійшов, тому щоб знову не втрапити у халепу, комунальники знайшли відповідний перелік у мережі Інтернет.

«Роботи триватимуть кілька днів. Потрібно спочатку вимурувати саму арку. Для цього треба буде два дні. У ці два дні ми будемо вимикати світло у будинках поряд. Потім потрібно вибудувати фронтон за аркою, але світла вимикати для цього вже не будемо», – каже Вадим Дудар.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую