ye-logo.v1.2

У 70 кілометрах від Хмельницького виявили африканську чуму свиней

Суспільство 10281
Африканська чума свиней - не виліковується. Але для людей ця хвороба безпечна
Африканська чума свиней - не виліковується. Але для людей ця хвороба безпечна. Фото: EPA/UPG

Надзвичайна подія зафіксована у Дунаєвецькому районі.

Африканська чума вже на Хмельниччині! У Дунаєвецькому районі встановлені карантинні пости, щоб ні живі свині, ні м’ясо не виїхало за межі району, аби епідемія не поширилася на інші райони області. Вже найближчим часом у мешканців села Гірчична, де зафіксували африканську чуму, мають вилучити свиней та… умертвити їх.

«До нас 10 травня звернувся мешканець цього села, в якого ще до цього загинуло дві свині, а того дня аж чотири, - каже виконуючий обов’язки начальника головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов'юк. – Зробили розтин, відібрали матеріал і направили на дослідження в науково-дослідний інститут в Києві. Вчора отримали результат – в усіх чотирьох зразках вив явлено збудник африканської чуми». До речі, поки чекали на результати аналізів, то в чоловіка померли ще дві свині.

Ще вчора, 11 травня, в Дунаєвецькому районі виставили карантинні пости, а тому й не дивно, що серед населення відчувається паніка. «Люди схвильовані, - каже місцевий активіст Василь Ганзюк. – Адже тепер можуть спалити багато худоби. Крім того, поруч із Гірчичною розташоване м’ясопереробне підприємство «Верест». Не знаю правда чи ні, але мені повідомляють, що мешканці села, попри карантинні пости, полями вже вивозять свиней в інші села».

«Всі свині з Гірчичної мають бути вилучені та спалені, - продовжує Олександр Петрович. – Наші спеціалісти зараз проводять огляд у селі, тому точну кількість голів назвати не можу. Хочу зауважити, що люди не хворіють, але цей вірус дуже небезпечний для свиней, оскільки швидко поширюється й не виліковується. Єдині заходи – локалізувати вірус, щоб не дати йому поширитися. Тому потрібно провести забій та спалювання».

Зауважимо, що за період з 2012 року в Україні зареєстрували майже півсотні випадків африканської чуми свиней, 19 серед яких — протягом 8 місяців 2015 року. В цьому році - це вже 8 випадок в Україні. На Хмельниччині африканську чуму зареєстрували вперше.

Від села Гірчична, де виявили африканську чуму, до Хмельницького лише 71,1 кілометри. До райцентра Дунавїці - лише 7.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую