ye-logo.v1.2

Хмельничани вшанували пам'ять людей, що постраждали внаслідок політичних репресій

Суспільство 2402
Хмельничани принесли до пам
Хмельничани принесли до пам'ятника квіти. Фото: автора

За любов до країни 53 тисячі мешканців області розстріляли.

У Хмельницькому сьогодні, 13 травня, напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій молитвою і хвилиною мовчання вшанували тих, кого знищила каральна система. Більше сотні людей з квітами прийшли до пам’ятника “Ангел Скорботи”, аби згадати українців, яких покарали за любов до батьківщини.

Упродовж 1930 -1953-х років репресовано близько 4 мільйонів осіб, з них - понад 786 тисяч розстріляно. У Хмельницькій області понад 120 тисяч осіб стали жертвами політичних репресій, 53 тисячі з них — розстріляли. Більшість репресованих — етнічні українці. Терор вразив практично всі верстви української нації.

“Коли чуєш ці цифри — мільйони українців, тисячі мешканців Хмельниччини — не завжди задумуєшся над тим, що за ними - мільйони людських життів. Людей нищили, розстрілювали, відправляли в табори лише за те, що вони були українцями, любили свою державу, хотіли жити в заможній і незалежній країні. Треба робити все можливе, щоб такі речі не повторювались, а кожне життя, віддане за Українську державу, не було марним”, - каже міський голова Олександр Симчишин.

53 тисячі подолян розстріляли

Голова Хмельницької обласної управи Всеукраїнського братства ОУН-УПА Зіновій Комарницький поплатився тридцятьма роками свого життя за любов до України. Але каже, що зараз — щасливий, бо нинішня молодь - гідна звання величі української нації.

Більше сотні людей прийшли вшанувати жертв репресій

“Нині вшановуємо жертв комуністичного режиму. Ці люди боролися за визволення нашої батьківщини проти озвірілих, жорстоких ворогів людства — більшовизму. Безумовно, ці жертви одночасно приклад величі духу людей, в основному української нації, які поклали життя за вільну, незалежну, соборну державу, - говорить Зіновій Комарницький. - Я щасливий тим, що ми маємо незалежну Україну, що моє покоління і я недаремно перенесли всі тортури. Ми недаремно страждали, бо залишили покоління, гідне звання величі української нації. Наша молодь нині не жаліє життя, стала грудьми проти найлютіших ворогів — російських окупантів”.

Колишні політв'язні згадують тортури

Колишній політв'язень Кузьма Матвіюк був засуджений до чотирьох років у таборах суворого режиму. Сидів разом з В.Стусом та В.Чорноволом. У 90-ті роки був активним борцем за незалежність України.

Пам'ять про загиблих вшанували молитвою

“Я пам'ятаю, що ми, зеки, тоді не вірили, що у 1991 році країна стане незалежною. Ми готові були віддати життя лише за кілька строк в історії України про те, що боротьба за її незалежність ніколи не припинялась, - каже Кузьма Матвіюк.

Представники влади прийшли з жовто-блакитними букетами

Українська громадськість відзначає День пам’яті жертв політичних репресій щорічно в третю неділю травня. В цей день згадуємо кожного, хто став жертвою політичних репресій сталінського режиму, був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі.

Людей покарали за любов до батьківщини

На мітинг-реквієм прийшли представники різних організацій

До підніжжя пам'ятника поклали квіти і лампадки

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую