ye-logo.v1.2

Довідник юного інопланетянина: у Хмельницькому Іздрик презентував нову книгу «Summa»

Культура 2357
Публіка почула вірші із різних етапів життя літератора
Публіка почула вірші із різних етапів життя літератора. Фото: автора

Свою поетичну збірку «Глибина різкості» також привезла Ірина Цілик.

 Український поет та письменник Юрій Іздрик разом із поетесою Іриною Цілик вчора, 18 травня, приїхали до Хмельницького із презентацією нових книжок. Упродовж квітня-червня літератори планують відвідати 25 міст України. Хмельницький став десятим.

Нова книга Іздрика прозою «Summa» – це записи реальних розмов-роздумів про життя автора та журналістки Євгенії Нестерович, розшифровані та скомпоновані у збірку. Створювали її 2 роки.

“Книжка має латинську назву, - розповідає Іздрик, - на обкладинці нічого немає, тільки лапки. Цю книжку робили з Женьою у резиденції в Чернівцях. Ми кілька тижнів з нею сиділи на одній квартирі, я “втирав” щось там, “втирав”, ми це все записували на диктофон і зробили книжку. Але це не є безкінечне і довге інтерв'ю. Це моя розмова про все і ні про що, але якось так структуровано. Ми хотіли зробити довідник, для тих хто випадково потрапив на цю планету і не може зрозуміти, що діється, не знає, що робити. В книжці все правильно “розчохлено”, найбазовіші речі, які необхідно знати юному інопланетянину, який потрапив на землю: що таке людина, що таке Бог, чоловік, жінка, любов, секс, оргазм, наркотики, психічна структура людини”.

Автори по-черзі зачитували вірші

Окрім того, у нову книгу автор помістив і власні “фітотерапевтичні знання”. “Вийшла несподівана комбінація — розповідає Ірина Цілик про рішення поїхати у тур разом з Іздриком. - Принаймні добре звучить Іздрик-Цілик, Юра-Іра. Якщо серйозно, то книжки вийшли одночасно і ми ризикнули подорожувати разом. А вийшло дуже комфортно. Ми троє в човні, не рахуючи нашої валізи з книжками, їдемо і їдемо. Поки нам добре разом”.

З самого початку презентації Іздрик зав'язав жовтий шарф на мікрофон

Тьотя Іра та дядя Юра, як сказали себе називати Цілик та Іздрик, читали вірші по черзі. Дядя Юра пов'язав свій жовтий шарф на мікрофон і почав декламувати власні вірші. Каже, що давно мріяв так зробити, як Славко Вакарчук. Той шарф він зняв лише в кінці презентації.

На презентацію прийшла молодь

Хоча Іздрик приїхав із презентацією нової прозової книжки, але жодного рядка із неї присутні не почули. Через специфічне освітлення арт-пабу та поганий зір автора просто не зміг їх прочитати. Тому гості заслуховувались віршами літератора. Читав він рядки, написані на різних етапах життя. Були і “свіженькі”, наприклад, написані переддень презентації у Хмельницькому, чи ось, наприклад, про минулу п'ятницю 13. Іздрик розповідає, що вже три роки намагається писати щодня.

Автограф-сесія була в обох авторів

“Зачитаю вірші, котрі належать до трирічної поетичної серії майже щоденного віршування. Взагалі намагаюся продовжувати кожного дня писати. Це єдиний ритуал в цьому турі, якого дотримуюсь, серед усіх моїх домашніх ритуалів”, - каже літератор.

Поезія Цілик частині публіці була невідомою, про це вже вони зізнавались, коли отримували автограф від Іри. Але глибина й оригінальність її рядків не залишили байдужими. До презентованої збірки увійшли вірші останніх років творчості. Лірично-жорсткі, подекуди іронічні та кричущі рядки просто вражали неочікуваністю змісту. Сім'я, війна, кохання, реальність все поєдналось у книжці Цілик. Поетеса кожне зачитане зі збірки слово чи рядок переживала, воно її боліло чи тішило. Інтонація, тембр, емоції, слова Іри знайшли фанатів у Хмельницькому. У кінці презентації, Цілик та Іздрик підписали свої книжки, спілкувались і фотографувались із публікою.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую