ye-logo.v1.2

У хмельницькому парку стріляли, лікували зуби та ліпили квіти із тіста

Суспільство 2928
Дітей цікавили професії рятувальників, поліцейських і прикордонників
Дітей цікавили професії рятувальників, поліцейських і прикордонників. Фото: автора

Проект «Місто професій» втретє відбувся у обласному центрі.

 Учора, 28 травня, у хмельницькому парку Шевченка відбулося «Місто професій». Дітлахи могли спробувати себе у майже 60 різних спеціальностей. На вході в імпровізоване містечко кожна дитина отримувала паспорт, карту представлених професій та йшла «влаштуватись на роботу». Після попереднього майстер-класу від професіоналів за якісно виконану роботу працівникам-школярам давали гроші. Витратрачали зарплату дітлахи у крамниці солодощів та подарунків.

«Проект «Місто професій» відбувається вже третій рік поспіль. – розповідає організатор Тетяна Люлька. - Ми його відразу позиціонуємо не як свято, а як проект. В нас не було мети залучати навчальні заклади, насамперед хотіли, щоб бізнес представив свої професії, бо тут ходять їх майбутні підлеглі. Сьогодні у імпровізованому містечку представлено 60 професій та 10 навчальних закладів».

За її словами, дату проведення «Міста професій» обирали не випадково, а спеціально до Дня прикордонника. Військові представили найбільшу кількість професій. Популярними у дітей завжди залишаються рятувальники, пожежники, поліцейські.

Прикордонники показали українського броньовика підвищеного рівня прохідності

«Тут дуже багато професій. Дуже добре, що дитина може вже у такому віці приміряти їх на себе, на щось націлитись. Можливо, саме цього дня хтось із діток вибере собі професію. Дітям дуже цікаво, бо їх очікують призи", - розповідає мама Наталія Бережнюк.

На свято вона прийшла із донькою Таньою, яка у майбутньому вже хоче стати борчинею. Мама каже, що донька її третя дитина, двоє старших самостійно обирали собі професію, так саме й вибір стоятиме за Танею.

Малеча ставала у спаринг із майстром спорту із рукопашного бою

«В нашому імпровізованому консультаційному центрі школярі проходять тестування, яка допоможе визначитись із майбутньою професією, - розповідає працівниця Хмельницького центру зайнятості Наталя Літман. - Центр зайнятості зацікавлений у тому, щоб молодь здобувала ту професію, яка буде актуальна на ринку праці і могла працевлаштуватись. Чим раніше дитина зорієнтується у виборі професії, тим позитивніший результат у майбутньому».

Разом із студентами школярі ліпили вироби із тіста та мастіки

Найбільше дітлахів зацікавили професії прикордонників. Одне за одним вони забігали у військові машини, приміряли на себе відповідне військове спорядження. А на військовій точці прикордонник-рукопашник, одягнувши захисний одяг, ставали у спаринг із майстром спорту. Окрім того, діти залюбки роздивлялись зброю та робили відбитки пальців.

У школярів брали відбитки пальців

«Сьогодні ми школярам показуємо, як користуватися зброєю. Вони можуть потримати в руках пістолети, автомати, снайперські гвинтівки. Так ми певним чином повертаємо довіру людей до нашої роботи, бо діти не бояться підійти, запитати і навіть просто поспілкуватись. Вся зброя, яка у нас є зараз українського виробництва», - розповідає Дмитро Соболєв, заступник командира роти поліції особливого призначення ГУНП в Хмельницькій області.

Охоронці порядку розповіли дiтям про роботу патрульних

Представляли на ярмарку свою професію програмісти. Хлопці із малечею створювали невеличку програму. Кажуть, якщо дитина у ранньому віці захопиться програмуванням, то до 18 років буде заробляти пристойні гроші.

Працівники центру зайнятості проводять тесутвання

«Ми показуємо як створюється HTML -сторінка, робимо якийсь заголовок з ім’ям дитини, створюємо параграф, пояснюємо дітям, що це просто. Показуємо якусь анімацію, яку можна створити самому». – розповідає програміст Іван Мацько.

Дітлахи залюбки не лише пробували себе у різних професіях, а й бавились із службовими собаками

Викладачі Хмельницького національного університету розповідали і показували, як готують спеціалістів з експлуатації та ремонту автомобілів. Діти роздивлялись механічну коробку передач та як відбувається процес діагностики автомобіля.

Викладачі університету розповідають про принцип роботи механічної коробки передач

«Наші студенти 3-4 курсів разом із дітками на муляжах пробують пломбувати та видаляти зуби, проводити чистку, - розповідає викладач Шепетівського медичного училища Леонід Зарицький. - Із медичними сестрами вчаться вимірювати тиск та ставити крапельниці, у фармації – діти готують собі вітамінні коктейлі».

Програмісти вчили, як сворювати найпростіші програми

Чимало глядачів зібрали показові виступи професійних кінологів. Там і стріляли, і шукали вибухівку, і нападали на умовних злочинців.

Студенти-стоматологи разом із школярами пломбували і видаляли зуби

Працівники поліції показали усі види зброї, яка є у підрозділі

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую