ye-logo.v1.2

Народний спів, танці і ремесла. «Ладовиці» розповіли, хто приїде на перший етнофестиваль у Хмельницький

Афіша 5107
Організатори фестивалю - фольклорний гурт "Ладовиці"
Організатори фестивалю - фольклорний гурт "Ладовиці". Фото: надане організаторами

Традиції інших народів презентуватимуть грузини та поляки.

Нагадаємо, що 10-12 червня у нашому місті вперше відбудеться Міжнародний етнофестиваль «Ладовиці». Його започаткував однойменний фольклорний гурт із Хмельницького на чолі із керівницею Іриною Телюх.
Протягом трьох днів у центрі міста відбуватимуться концерти просто неба, майстер-класи із народних танців та ремесел (детальна програма фестивалю тут). Хмельничани зможуть ближче познайомитися із традиціями та культурою українців, а також дізнатися більше про народну творчість білорусів, поляків та грузинів.
Організатори фестивалю розповіли, хто саме виступатиме на фестивалі «Ладовиці».
Молодіжний фольклорний гурт «Серпанок» (Суми) відтворює традиційні пісні з північно-східних теренів України. Основною діяльністю гурту є дослідження традиційної сільської пісенної культури Сумщини – території, де сусідять і перетинаються межі кількох історико-географічних регіонів України: Сіверщини, Центральної Наддніпрянщини та Слобідщини.


Молодіжний фольклорний гурт «Серпанок».

Одним із найвиразніших та найархаїчніших елементів пісенної культури регіону виступає ритуальне «гукання». Опановуючи місцевий репертуар, колектив прагне зберегти його недоторканим, відтворюючи своєрідність діалектних співочих стилів.
Фольклорний ансамбль «Добрина» із польского міста Білосток представляє автентичний фольклор українських пісень з Підляшшя (історично етнічна територія України, зараз входить до складу Польщі) і України. Цього року колектив став переможцем конкурсу «З Підляської Криниці», який проходив в місті Більську Підляському.


Ансамбль "Добрина" презентує фольклор Підляшшя.

Жіночий ансамбль грузинської традиційної музики «Іалоні» із Тбілісі заснований на базі церковного хору. Зараз хор співає в церкві Вахтанга Горгасалі в Тбілісі. Діяльність ансамблю спрямована на вивчення і просування грузинських народних пісень. «Iaлонi» активно бере участь у традиційних музичних виставах у Грузії.


Ансамбль грузинської традиційної музики «Іалоні».

У 2014 році колектив виконував молебінь за Ісуса Христа в концертному залі Тбіліської державної консерваторії та у Церкві Святої Трійці.
Репертуар київського фольклорного гурту «Володар» складається з календарно-обрядових та ліричних пісень, записаних у власних фольклорних експедиціях у наступних регіонах: Правобережне Полісся, Подніпров’я, Полтавщина та Чернігівщина.


Фольклорний гурт "Володар".

Діяльність гурту понад 20 років сконцентрована навколо роботи Проблемної науково-дослідної лабораторії з вивчення народної музичної творчості при Національній музичній академії імені П. Чайковського. Більшість учасників – співробітники Лабораторії та аспіранти, студенти Академії.
Майстер-класи із традиційного польського танцю проведе Даріуш Кришпінюк із міста Білосток (Польща). За освітою славіст, він працює в обласному центрі культури та анімації в місті Білосток, де проводить щотижневі безкоштовні майстер-класи польських традиційних нестилізованих танцювальних форм. Крім того, Даріуш успішно організовує інші танцювальні майстер-класи з провідними польськими та європейськими гуртами, а також концерти і танці з традиційною музикою.
Киянин Василь Жованик познайомить хмельничан із старовинним музичним інструментом — старосвітською бандурою, на якій зіграє псалми і думи. Василь — студент Київського національного університету ім. Т. Шевченка, учень Кобзарського цеху. Грав епізодичну роль кобзаря у фільмі Олеся Саніна «Поводир». 


Василь Жованик грає на старосвітській бандурі.

Поділля на фестивалі представлятимуть організатори — молодіжний фольклорний гурт «Ладовиці» та зразковий дитячий фольклорний ансамбль «Ладосвіти», а також два колективи із села Рогізна Кам’янець-Подільського району. Гурт «Рогізнянка» виконує обрядові пісні села Рогізна та затопленого села Студениця, оскільки більшість його учасників – переселенці звідти. А молодіжний гурт «Наддністяночка» переймає традицію старшого покоління свого села.


Ансамбль "Ладосвіти" функціонує при Хмельницькій дитячій музичній школі №2.

Гурт "Рогізнянка" - носії живої традиції.

Для тих, хто любить поєднання традицій із сучасними тенденціями, відбудуться концерти молодіжних гуртів — «Go-A» із Києва та «Чумацького шляху» із Хмельницького. Перші поєднали етніку з танцювальними мотивами і гітарним драйвом, другі — додали важкий рок.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую