Гаряча тема:
- Війна
Звісно, можна приготувати з неї варення чи джем, але в цьому випадку примхливі плоди втрачають практично всі свої вітаміни. Досвідчені господині запевняють, що заготовити полуницю на зиму із мінімальною втратою вітамінів цілком реально, якщо скористатися простими порадами.
З цукром чи без цукру?
«Більшість моїх знайомих заморожують полуницю на зиму ціленькими ягідками, але після цієї «процедури» вона стає кислою. Цього можна уникнути, якщо заморожувати плоди відразу з цукром у пропорції 0,3-0,5 кг цукру на 1 кг полуниці, — ділиться Марія Швець із села Вербка Ярмолинецького району. — Перед тим, як відправити ягоди в морозильну камеру, їх необхідно ретельно помити, видалити «хвостики» і викласти в друшляк чи на паперовий рушник, щоб вода повністю стекла. Лише після того, як полуниця буде сухою можна приступати безпосередньо до заморожування. Я роблю це у декілька способів. Можна спочатку заморозити ягоди, а лише потім пересипати їх цукром. Так ви уникнете соковиділення, і плоди залишаться красивими й ціленькими. Ними потім можна буде прикрашати десерти та випічку.
Також непоганий метод заморожування — викладати полуницю у пластиковий контейнер шарами. Тобто кожен шар ягід слід пересипати цукром.
Але найбільше мені подобається розтирати полуницю в пюре разом із цукром. Таку ягідну кашку можна заморожувати просто в поліетиленових кульках — вони займають менше місця в морозилці. Потім взимку достатньо відрізати ножем необхідну кількість пюре, розморозити й поливати ним млинці, оладки, сирні запіканки тощо.
Якщо ягода у вас не надто пружна, можна заморозити її шматочками. Для цього її слід порізати ножем і перемішати з цукром. До речі, полуничне пюре можна розливати також в пляшечки від соків чи кефіру, а також у відерця з-під сметани. Вони також досить компактні в морозильній камері».
Сухофрукти та цукерки з полуниці
Ще один цікавий метод зберегти полуницю на зиму — це в’ялення або сушіння. Для цього вам знадобиться лише цукор та духовка. «Готую своїм дітям та онукам «полуничні цукерки» вже декілька років поспіль. Це дуже смачно й корисно, — запевняє Валентина Марцонь із Теофіполя. — Для їх приготування ягоди слід залити цукровим сиропом і варити протягом 7-8 хвилин, потім настоювати близько 6-8 годин. Кип'ятити 10 хвилин і знову настояти. Загалом робити так від 4 до 8 разів. Пропорції сиропу: на 1 кг цукру – склянка води. Співвідношення плодів і ягід до сиропу: 1:2. Потім ягоди потрібно відкинути на сито, і дати стекти сиропу. Наприкінці засипати полуницю цукром, ретельно «обкачати», струсити надлишки. Сушити ягоди в духовці на мінімальному вогні з відкритими дверцятами, або в спеціальних сушарках. Коли полуниця буде готова, її потрібно перекласти в невеликі скляні банки й поставити на зберігання.
В’ялені цукати з полуниці можна використовувати у випічці тортів і тістечок, додавати в креми чи компоти, або просто їсти, як цукерки. До речі, не викидайте «хвостиків» від полуниці! Висушіть їх на підвіконні — і взимку зможете пити корисний вітамінний чай».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: