ye-logo.v1.2

Поради туристу. Що всередині спальника? або Огляд найпоширеніших матеріалів-наповнювачів

Туризм 3085
Від наповнювача певною мірою залежить, в яких умовах ви зможете використовувати спальник
Від наповнювача певною мірою залежить, в яких умовах ви зможете використовувати спальник. Фото: автора

Все більшою популярність користуються різні види синтетичних волокон.

Ми вже розглянули основні параметри, на які потрібно звертати увагу при виборі спальника, серед яких форма, температурні режими та різні додаткові елементи. Тепер детальніше поговоримо про наповнювачі — матеріали, з яких виготовляють спальники. Адже саме від «нутрощів» спальника залежить багато параметрів: вага і об'єм, здатність зберігати тепло, умови, у яких його можна використовувати тощо.
Наповнювачі можна поділити на дві великі групи: натуральні і синтетичні.
Серед натуральних наповнювачів найчастіше використовують пух.
Пух — один із найкращих теплоізоляторів, тому пуховий спальник теплий. У той же час він досить компактний у складеному вигляді завдяки здатності пуху стискатися і швидко відновлювати свій об'єм. Він підійде для гірських сходженнях при низьких температурах. Але пух має один суттєвий недолік — він швидко намокає. А у вологому вигляді втрачає свій об'єм, а отже — і здатність зберігати тепло. Тому у вологих кліматичних умовах, а також під час водних сплавів їх не варто застосовувати.
При купівлі пухового спальника дізнайтеся, яке співвідношення пуху і пера. Останнього має бути значно менше, адже інакше спальник гірше зберігатиме тепло.


У не дуже якісному пуховому спальнику пух вилазить через шви.

До речі, найкращим вважається качиний і гусячий пух (пух водоплавного птаха), оскільки він має природну змазку, яка запобігає гниттю.
Також серед натуральних матеріалів виділяють бавовну чи ватин. Але такі спальники вже відживають своє (вони були популярні в радянські часи), адже вони досить важкі і об'ємні, в той же час не надто теплі.
Все більшою популярністю користуються синтетичні наповнювачі, які мають переваги натуральних матеріалів та позбавлені їх недоліків.
Існує дуже багато різних штучних наповнювачів, деякі виробники туристичного спорядження розробляють свої власні матеріали.
Найпростіший синтетичний наповнювач — синтепон. Він досить дешевий та легкий. Однак синтепон швидко злежується і через кілька років інтенсивного використання суттєво втрачає свою здатність зберігати тепло.
Дуже розповсюджений матеріал - hollow fiber (з англійської — порожнисте волокно). Як зрозуміло з назви, це пустотілі волокна, закручені по спіралі. Завдяки своїй структурі фоллофайбер добре зберігає тепло і є досить довговічним.
Волокна thinsulate (тінсулейт) схожі на тоненькі пір'їнки. Вони мають хороші пружні і теплоізоляційні властивості, добре переносять прання і не бояться зберігання в стислому вигляді.
Волокна рolar guard 3D (поларгард 3Д) мають трикутні отвори, які мають властивість швидко розправлятися після стискання. Тому такі спальники мають великий об'єм. Зате вони довговічні, дуже теплі і міцні.
Матеріал thermolite (термолайт) складається з трьох різних видів волокон, кожен з яких відповідає за певну властивість: міцність, пружність і збереження тепла.
Це далеко не повний перелік матеріалів, до того ж постійно з'являються нові. Сучасні синтетичні наповнювачі — найпоширеніший матеріал для спальників. Їх можна підібрати для різного температурного режиму та кліматичних умов. Такі спальники, як правило, легкі і теплі водночас. До того ж вони гарно зберігаються та прості у догляді — чимало синтетичних спальників можна прати у машинці-автомат.
Однак спальники із крутими наповнювачами, які забезпечують гарну теплоізоляцію та одночасно мають невеликі об'єм та вагу, і коштують найдорожче. Тому, щоб заощадити на спальнику, варто обрати, чим ви можете пожертвувати — теплом чи вагою\об'ємом. Наприклад, якщо ви ходите в походи переважно влітку, вам не потрібен дуже теплий спальник. Цілком підійде спальник з вищою температурою комфорту, який буде достатньо легким та займе менше місця у рюкзаку.

Читайте також, на що звертати увагу при виборі туристичного рюкзака та що покласти у похідну аптечку.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую