ye-logo.v1.2

Чисто там, де ... є смітники. Де у Хмельницькому бракує сміттєвих баків? (ОПИТУВАННЯ)

Суспільство 6467
Чисто не там де прибирають, пам
Чисто не там де прибирають, пам'ятайте це!. Фото: te.20minut.ua

Папірчики відцукерок, кульочки від фруктів, талони з трелейбуса. І все це в кишенях штанів, куртки чи сумки.

Знайома картина? Буває їдеш чи йдеш півдороги на роботу і виглядуєш куди б викинути обгортку від цукерки, цигарки чи паперовий стаканчик з-під кави. І хоча кількість смітників на вулицях Хмельницького збільшується, а сміття — зменшується, є “оази бруду” де все ще кількість сміттєвих баків, м'яко кажучи, залишає бажати кращого.

За Правилами благоустрою, які затверджені Рішенням п’ятнадцятої сесії Хмельницької міської ради №10 від 29.02.2012 року у місті урни для сміття встановлюються біля входу в установи соціально-культурного, побутового, торговельного призначення, біля торговельних точок на ринках, вокзалах, зупинках пасажирського транспорту, у скверах, на бульварах, площах та інших місцях. Скільки смітників на яких зупинках має бути, у правилах благоустрою не йдеться.

Сайт «Є» вирішив перевірити наявність сміттєвих баків, а заодно і їхню кількість на зупинках міста. А вам пропонуємо визначити шляхом опитування: Де вам у Хмельницькому бракує сміттєвих баків?
Ми перевірили одні з наймасовіших зупинок міста, порадувало те, що урни для сміття є майже на кожній зупинці, а ось у якому стані зараз дізнаємось.

Зупинки «Бакалія» біля Автовокзалу №2. Звичайно урна тут є, тільки в такому переповненому стані, за словами місцевих жителів, вона знаходиться уже декілька днів. Не дивно, адже вона там одна. На зупинці навпроти ситуація така сама, урна одна і теж переповнена.

«Наприклад у Швейцарії проблем зі сміттям немає, там дуже багато сміттєвих баків на кожному кроці? - каже Вероніка Райнер, мешканка Хмельницького, яка уже тривалий час проживає у Швейцарії. - Навіть для собачок окремі урни, де можна взяти пакетик і прибрати за своїм улюбленцем. І всі це роблять, і нікому не соромно. Навіть самі люди не дозволяють собі кинути сміття посеред вулиці, навіть жуйку вони ховають у серветку чи папірець, чекаючи, коли дійдуть до смітника. Я вважаю, що це культура, до якої привчають з дитинства. Мене так навчили, що я ніколи не кидаю сміття, навіть можу підійти підняти і прибрати, навіть вчора на Раково підняла бутилочку і викинула».

Зупинка біля Залізничного вокзалу. Напевно одна з найчистіших зупинок, притому, що там ми не помітили жодного смітника. Звичайно, це порушення Правил благоустрою міста, проте це показує свідомість жителі і працю прибиральників.

 

На зупинці навпроти стоїть дві урни, вони не переповнені, але вони виглядають неестетично. І такий вигляд псує усю картину зупинки, вони прямо кажучи «запльовані». 

 

Зупинка Завод «Темп». На зупинках з одного і іншого боку розташовано по 2-3 смітника, подекуди навіть застелені сміттєвими пакетами. Звичайно, і зупинка від того чиста і виглядає естетично.

 

Зупинка «Героїв Чорнобиля» в напрямку центру міста розташована тільки одна урна, зі сміттєвим пакетом Не переповнена, але навколо валяється сміття. А ось навпроти, зупинка у напрямку ТЦ «Оазис» наглядно показує, що однієї урни тут замало. Ця зупинка завжди дуже людна, адже позаду Торгово-Економічний колеж, а поряд приміська автостанція.

 

«Хмельницький взагалі відносно чисте місто, але хотілося б щоб було ще краще, - каже хмельничанин Павло Суровий, якого ми зустріли саме на цій зупинці. - Треба ставити побільше смітників і щоб їх частіше прибирали, тоді сміття не буде «вивалюватись». Урни треба зробити такі, щоб не перевертались, щоб молодь не могла штурхати їх ногами. Щодо вихованості молоді, то ми старше покоління, повинні їх цьому навчати. Як може дитина знати, що таке порядок, якщо дорослі люди виходять із тролейбуса і викидають на тротуар упаковку від морозива? Це те, що я бачив на власні очі, от чому тут дивуватись?».

Зупинка «Либідь Плаза». Біля самого торговельного центру декілька смітників, усі вони прибрані, навколо немає сміття. На іншій стороні зупинки, у напрямку філармонії теж є смітники, проте вони вже не дуже в хорошому стані.

 

Зупинка Автовокзал №5 відзначилася наявністю урн для сміття, ще й з надписом «Щиро дякуємо за чистоту». Проте найцікавіше, що смітники стоять, непереповнені, а неподалік повно сміття валяється.

Трохи далі, на зупинці «Бібліотека Хмельницького Національного університету» у напрямку міста чисто. А ось смітники тут із ... старих відер. Може хтось забув своє відерце на зупинці, чи то від цементу, чи то для миття підлоги?

Зупинка Завод «Катіон» що у напрямку виїзду з міста. Тут достатньо смітників, які навіть не заповнені, проте поруч валяється купа сміття.


А ось зупинка навпроти, на вул. Тернопільській, чиста. Тут ми нарахували аж три урни для сміття. Вони були прив’язані до стовпів, що не дає можливості їх перевернути. Кожна урна зі сміттєвими кульками. Під час нашої перевірки прибиральник старанно працює на зупинці і біля неї.

Надія Ганчук, студентка ІІІ курсу,
Кам'янець-Подільського національного університету імені І. Огієнка.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую