ye-logo.v1.2

Другий день “Відлуння”: пристрасті по-грузинськи та вистава просто неба

Культура 2368
Грузинський актор Отар Чікобава на сцені Хмельницького театру ляльок
Грузинський актор Отар Чікобава на сцені Хмельницького театру ляльок. Фото: автора

У цей фестивальний день хмельничани побачили одразу дві п'єси.

Другий день Міжнародного фестивалю моновистав “Відлуння”, що триває у нашому місті з 14 по 18 червня, відкривав грузинський актор Октар Чікобава. Він презентував сучасну виставу “Могильщик” у постановці Реваза Шатакішвілі із “Скляного театру”, Тбілісі.
До речі, авторка п'єси, мистецтвознавиця із Молови Анжеліна Рошка, була присутня на її показі у Хмельницькому.
Головний герої вистави — молодий та амбітний актор, який мріє зіграти Гамлета. Однак йому доручають мізерну роль могильщика. Він вирішує хоч якось збагатити свою роль, однак режисер обмежує її звичайною появою на сцені. Дія відбувається у гримерці, де актор роздумує над своєю роллю, мріями і реальністю, говорить про своє кохання.


Грузинський актор зіграв на рідній мові.

У гримерці розігрується справжня трагедія, незважаючи ні нащо, актор в душі продовжує бути Гамлетом. Його терзають сумніви, чи варто опускатися до ролі могильщика, і врешті-решт погоджується. Та доля вирішує інакше — він гине за лаштунками...

Гра Отара Чікобава була дуже емоційною...


...а костюми і декорації - оригінальними.

І хоча хмельницькі глядачі навряд чи розуміли монологи актора (він говорив грузинською, і лише на початку п'єси глядачам коротко розповіли сюжет), вони співпереживали його герою. Настільки сильними та енергійними були його посили, настільки красномовними жести. А коли Отар Чікобава починав грати тілом, пластично звиваючись під “первісну” музику, по шкірі бігли мурашки.


На цьому другий день “Відлуння” не завершився. О 21 годині директор фестивалю та актор монотеатру “Кут” Володимир Смотритель зіграв виставу просто неба. Сцену встановили біля першої музичної школи, а на центральній частині Проскурівської розставили стільці.

Імпровізована сцена у центрі міста.

Таким чином, виставу “Поет і кат” за п'єсою подільського письменника Броніслава Грищука переглянули не лише ті, хто спеціально прийшов на неї, а й численні перехожі, серед яких були цілі родини з маленькими дітьми, велосипедисти.


Глядачі розмістилися на стілцях просто на Проскурівській.

Дія вистави відбувається у ХV столітті у Неаполі. В одній таверні зустрілися поет і кат. Вони обоє закохуються у Лючію — прекрасну господиню таверни. Між ними точаться суперечки і сварки. І хоча кат зневажливо відгукується про жіноцтво, Лючія обирає його. Поетові ж дістається... свобода.


Директор фестивалю "Відлуння" дав вуличну виставу.

Після вистави Володимир Смотритель зазначив, що експеримент з вуличною виставою був досить вдалим. А тому у наступному році подібних експериментів буде ще більше.


Нагадаємо, фестиваль “Відлуння” відбувається у 18-ий раз, із них вшосте у Хмельницькому. Цьогоріч, як і завжди, його відкривали українці, а саме театр “Перетворення” з моновиставою “Третя молитва”.


Під час вистави між поетом і катом вирують суперечки, які моноактор чудово передав самотужки.

Сьогодні вперше на подільській сцені — актор із США. Бремнер Даті покаже мюзикл “Кабаре”. Вистава відбудеться у монотеатрі “Кут”. Початок о 19.30, вхідний квиток — 50 грн.
Читайте афішу фестивалю тут.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую