ye-logo.v1.2

Хмельничанам представили оновлений герб міста без радянської символіки

Суспільство 6204

Оздобили новий символ італійською мозаїкою.

У День Конституції, 28 червня, хмельничанам урочисто презентували оновлений герб Хмельницького на будівлі міськради. Висота його - півтора метра, а вага - 60 кілограмів. На оновлений герб витратили 16 тисяч гривень з бюджету.

Над виготовленням герба, який став у рази більшим від попереднього, впродовж місяця працювали відомий подільський художник Володимир Карвасарний та художник-майстер Володимир Петровський. Цьогоріч історичному гербові нашого міста виповнилося 220 років.

Ще 1990 року Хмельницька міська рада постановила відродити стародавній герб Проскурова як герб міста Хмельницького. Однак на фасаді приміщення міської ради досі красувався радянський варіант. Нарешті його замінили оновленим відповідно до вимог Українського геральдичного товариства гербом.

Цьогоріч гербу 220 років

"Місто отримало перший герб 1796 року. На блакитному фоні, що символізує Поділля, три золоті перехрещені стріли, центральна - вістрям донизу. Таким він був до 1917 року, коли радянська влада відмінила всі титули, звання, герби. Власне тільки в 70-х роках місто знову отримало герб, але вже зовсім інший. Це був герб - французький щит у формі українсько-радянського прапора, тобто червоно-голубим. У верхній частині було два золотих снопи пшениці, начебто ми тут на асфальті її вирощуємо. А внизу - символічне зображення трансформатора. У 90-му році, коли прийняли рішення про новий символ, вистачило сумління повернути справді історичний герб", - розповів Володимир Карвасарний.

І танцювали, і співали, відзначаючи важливість події

За його словами, хоч і оновленим гербом місто користується стільки років, але на фасаді ради - герб, який зберігав форму російсько-імперського герба, власне, і нинішнього герба Російської Федерації. Тому те, що його замінили - це повернення історичної справедливості.

Як саме оновили герб, розповів художник

В оновленому гербі міста щит обрамлений золотим декоративним картушем і увінчаний тризубчатою короною – символом богині Тіхе, покровительниці міст. Оздобили новий символ італійською мозаїкою.

На презентацію прийшло чимало людей

"Ми сьогодні стаємо учасниками історичної події. Хотілося б, щоб це оновлення було не тільки за формою, але й за змістом. Щоб усі люди, які працюють в цьому приміщенні, примножували успіхи нашого міста. Щоб хмельничани усвідмили, що від кожного з нас залежить його майбутнє", - зауважив секретар міської ради Михайло Кривак.

Символ міста привели у відповідність до загальних вимог

Як зазначила керуюча справами виконавчого комітету міської ради Юлія Сабій, насамперед, оновлення герба на фасаді важливе для дітей, оскільки вони мають знати символи міста. Крім того після урочистостей мелечі влаштували екскурсію міською радою.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую