ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Межиріч – монастир-фортеця на Рівненщині

Туризм 9957
Монастир ховається за товстими руками і баштами з бійницями
Монастир ховається за товстими руками і баштами з бійницями. Фото: автора

У селі поблизу Острога є сакральна споруда, яка завдяки товстим мурам і баштам більше схожа на замок.

 Межиріч – велике село на Рівненщині, розташовується буквально у кількох кілометрах від Острога, відомого своїм замком та Острозькою Біблією. Однак і сам Межиріч заслуговує на увагу мандрівників не менше. Тут розташовується один з найгарніших та найстаріших монастирів України. Комплекс є визначною пам'яткою архітектури, а у його стінах зберігається рідкісна старовинна ікона – Богородиця Одигітрія.
Зовні монастир, оточений товстими стінами і баштами з бійницями, більше нагадує фортецю. Однак за мурами ховається старовинна Троїцька церква, збудована в першій половині ХVІ століття, та будівлі францисканського монастиря, зведені на століття пізніше.

Троїцька церква та вежі монастирських келій.

Вздовж монастирських стін розкинулися доглянуті квітники.

Межиріцький монастир заснували князі Острозькі. Спершу на місці старої дерев'яної церкви спорудили нову кам'яну, а поступово навколо неї виріс цілий монастирський комплекс, а також жваве і добре укріплене місто. Певний час монастир був православним, однак останній із Острозьких – Януш, прийнявши католицизм, передав його монахам-францисканцям. Католики перетворили Троїцьку церкву на костьол, збудували поряд келії з потужними круглими баштами, а навколо спорудили високі стіни із баштами.

Комплекс оточений товстими мурами, які колись виконували оборонну функцію.

Сьогодні Свято-Троїцький Межиріцький монастир – знову православний та діючий. Будівля перебуває у досить гарному стані, у Троїцькій церкві збереглися фрески ХVІ століття та пізніші розписи, виконані учнями видатного художника Віктора Васнєцова, який оздоблював Володимирський собор у Києві.

    

Монастирські келії.                                                                Під вежею - город.

У монастирі зберігається кілька старовинних ікон, найцінніша з яких – образ Богородиці Одигітрії (одигітрія – здоров'я, подарунок). Ікона, датована XV-XVI століттями, потрапила на Волинь з Афону як подарунок Костянтину Острозькому. Той, в свою чергу, передав образ монастирю. У давнину ікона була оздоблена золотом і смарагдами. Однак під час Першої світової війни дорогоцінне оздоблення було втрачено.

В'їзна брама, на задньому плані - бані Троїціької церкви.

У Межирічі нам кілька разів зустрічався кінний транспорт.

Неподалік від монастиря, серед поля стоїть велетенська… піч. Це старовинна споруда, яка існувала кілька століть тому. Взимку біля неї грілися вартові, також тут смажили їжу для княжого двору.

Старовинна піч стоїть посеред поля.

Також у Межирічі збереглися залишки Заславських міських воріт. Свою назву вони отримали від того, що через них їхали на Заслав (нині Ізяслав).

Заславські ворота.

Як дістатися
Із Хмельницького до Острога ходять численні автобуси (ті, що курсують на Рівне і Луцьк). Від Острога до Межирічя можна дістатися на численних попутках чи автобусах, або ж взагалі пройти цю невеличку відстань (близько п’яти кілометрів) пішки, щоб насолодитися гарними навколишніми краєвидами.
Власним транспортом найкраще їхати через Старокостянтинів, Шепетівку, Славуту і Нетішин:

До речі, недалеко від Межиріча є ще одна цікавинка Рівненщини - містичний Тараканівський форт.

Читайте також про Полонне - волинське місто, що має тисячолітню історію.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую