ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Наш експеримент: скільки метрів у рулоні туалетного паперу?

9 Липня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 11095
Нині виробники туалетного паперу за одиницю беруть якийсь містичний рулон, який потихеньку стає все тоншим.
Нині виробники туалетного паперу за одиницю беруть якийсь містичний рулон, який потихеньку стає все тоншим. Фото: автора

Озброївшись вимірювальною стрічкою, про це дізнавалися кореспонденти «Сайту «Є». Новини».

Все почалося з того, що до редакції звернулася стурбована читачка, яка запідозрила, що виробники туалетного паперу шахраюють із довжиною цього продукту. І справді, у будь-якому магазині чи на ринку завжди можна знайти туалетний папір із зазначенням на рулоні його довжини в межах від 50 до 100 метрів. А скільки ж насправді паперу в рулоні? Саме це питання ми й вирішили дослідити.

На метраж чи на кілограм?
«Мене вже давно дратує, як в магазинах вказують вартість туалетного паперу і паперових рушників, — йдеться у листі пані Тамари зі Славути. — До прикладу, якщо я хочу купити пральний порошок, я порівнюю вартість кілограма, а ось щодо туалетного паперу за одиницю взято якийсь містичний рулон, який потихеньку стає все тоншим. У деяких зменшується безпосередньо довжина паперу, в інших — збільшується діаметр паперової трубки. Напевно, було б чесніше вказувати ціну за кілограм!»
Для нашого експерименту ми придбали туалетний папір шести відомих марок: «Обухів» (м. Обухів, Київська обл.), «Новий Київ» (м. Малин, Житомирська обл.), «Кохавинка» (смт Гніздичів, Львівська обл.), «Подільський» (м. Дунаївці, Хмельницька обл.), «Prok» (м. Дніпропетровськ) та «XXL» (с. Августівка, Тернопільська обл.). Всі вони різняться як за ціною, так і за кольором та «габаритами». Цікаво, що метраж вказано лише на рулоні ТМ «Обухів» — 65 м. Всі інші виробники вирішили, що така інформація не заслуговує на увагу споживача, тому її проігнорували. А ось на етикетці туалетного паперу «Новий Київ» та «ХХL» красується величезна цифра «100», проте без літери «м», яка вказує на метраж. В результаті абсолютно незрозуміло, що саме на увазі мав виробник — чи то в рулоні 100 м, чи їхній туалетний папір оригінальний на 100%?

Щоб втілити наш задум, на допомогу прийшла вимірювальна стрічка.

ТОП-6 туалетного паперу
1. «Обухів». Цей туалетний папір став абсолютним лідером нашого експерименту. В одному рулоні ми наміряли 68,4 м. І це при тому, що на упаковці зазначена довжина у 65 м. Напевно, виробник подарував покупцеві декілька метрів про запас. Папір у рулоні цупкий, не рветься, помірної м’якості. На колір — світло-бежевий. Проте, з якої саме сировини його зроблено, не зазначається. Ціна — 4,40 грн.
2. «Prok». Цьому туалетному паперу дісталося почесне друге місце. При ціні 4 грн його довжина 62,2 м. Виробник чесно зазначив на етикетці, що продукт виготовлено з макулатури. Колір — світло-сірий. Папір м’який, але не рветься.
3. «Кохавинка». Папір тиснений, брудно-сірого кольору. Цупкий, але не жорсткий. За нашими вимірами у рулоні 47,1 м. Про матеріал — жодних відомостей. Ціна — 3,50 грн.
4. «Новий Київ». Цей рулон туалетного паперу візуально був найтовщий, але на ділі його довжина виявилася 46,6 м. Колір брудно-бежевий. Папір цупкий, але жорсткий. Сировина, як і у більшості зразків, не зазначається, але є напис «продукт санітарно-побутового призначення». Ціна — 3,30 грн.
5. «Подільський». Коштує цей туалетний папір найдешевше — 2,65 грн., хоча за якістю абсолютно не поступається своїм «побратимам» інших торгових марок. Папір гофрований, помірної м’якості, цупкий і не рветься. Колір — світло-сірий. Довжина згідно з нашими замірами — 34,5 м. На етикетці вказано, що продукт виготовлено з екологічно чистої сировини.
6. «ХХL». «Рулончик паперу туалетного із макулатури» — так
написано на етикетці. Коштує таке задоволення 2,85 грн. Попри таку промовисту назву, паперу у рулоні виявилося лише 30 м. При цьому особливою м’якістю продукт похвалитися не може, хоча й не рветься. Колір — брудно-бежевий. Структура — трішки гофрована. 

порадник, туалетний папір, експеримент, споживач

Коментарі:

  Так  Ні, дякую