ye-logo.v1.2

Проект «Війна» у Хмельницькому: про що розповіли бійці, повернувшись із фронту

Суспільство 2478
Хмельничани прийшли поговорити з вояками
Хмельничани прийшли поговорити з вояками. Фото: автора

Для відвертої розмови військові прийшли у книгарню.

 У рамках проекту «Війна», який започаткувала мережа книгарень «Є», хмельничани мали змогу зустрітись із безпосередніми учасниками бойових дій та задати питання, почувши відповіді з перших уст. Учора, 9 липня, відбулась зустріч із бійцями легендарного 8-го окремого полку спеціального призначення та волонтеркою Тетяною Юзепчук.

Як пояснює арт-менеджер книгарні «Є» у Хмельницькому, модератор зустрічі Таїсія Братасюк, суть проекту – поговорити про тему, яку зараз багато хто починає ігнорувати, а смерті на війні стають лише статистикою. Неоголошена війна продовжується, і очі на це закривати не можна.

«Люди все менше допомагають армії, відгороджуються, роблять вигляд, що це їх не стосується. Але небайдужі є, просто об’єм допомоги зменшується. Це важко, але без звичного для мене волонтерства я вже не можу. Намагаюся передавати речі з рук у руки – так надійніше», - говорить Тетяна Юзепчук.

Хлопці поділились думками про війну

Разом з тим, вояки розповідають, що мешканці на Сході не чекають перемоги тієї чи іншої сторони: вони хочуть мирного життя, без стрілянини і вибухів. Один із бійців, спецпризначенець Андрій, каже, що після демобілізації пішов на службу за контрактом, бо не міг повернутися до мирного життя, поки війна не припинилася. За його словами, жителі Донбасу вже розуміються на військовій справі не гірше професійних військовослужбовців.

«Вперше коли потрапив у зону АТО після мобілізації, я багато чого не знав. Дивлюся, а місцеві навіть не реагують на обстріли, а спокійно торгують на базарі. Для них це вже звична річ, вони й не бояться, - каже Андрій. – На передовій люди допомагають. Бабка якось нам пиріжки принесла і сказала, що давно спецназу не бачила. А ми без шевронів, а вона зрозуміла, хто ми».

Кілька гостей засипали бійців питаннями, хотіли почути "правду"

На зустріч зібралося небагато хмельничан, але вони засипали спецпризначенців питаннями про забезпечення армії, зарплату, мрії та мотивацію. Бійці запевнили, що поки не переможуть – не здадуться.

Нагадаємо, книгарня "Є" урочисто відкрилась у Хмельницькому 30 червня. Хмельничани досить активно беруть участь у формуванні списку гостей та плануванні подій у книгарні.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую