ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. 7 порад для бюджетного мандрівника

Туризм 2090
Одна знайбільших витрат, на якій мандрівник може зекономити, це транспорт
Одна знайбільших витрат, на якій мандрівник може зекономити, це транспорт. Фото: автора

Під час подорожі можна не лише зекономити на житлі чи транспорті, а й отримати приємні бонуси.

1. Економте на транспорті. Щоб звести траспортні витрати до нуля, а ще й поспілкуватися із місцевими мешканцями, дізнатися більше про країну та отримати цікаві враження, скористайтеся автостопом. Про ази автостопу, про те, де краще ловити машину та як поводитися з водієм, читайте тут.
Якщо не наважуєтеся подорожувати автостопом, скористайтеся сервісом бла-бла-кар, де водії шукають собі попутників, з якими хочуть розділити витрати на бензин. У такому разі вам доведеться платити, але менше, ніж у звичайному громадському транспорті.
Якщо ви подорожуєте потягом між країнами, пам'ятайте, що квитки у міжнародний потяг обійдуться дорожче, ніж на внутрішній. Можливо, краще купити квиток до прикордонного міста, а, перетнувши кордон, пересісти на інший, місцевий, транспорт.

2. Авіаквитки за півціни. Є чимало можливостей скоротити чи не найбільші туристичні витрати — на авіаквитки. Наприклад, слід купувати квитки самостійно, без посередництва туристичної фірми, тоді вам не доведеться сплачувати за її послуги. Або можна обрати компанію-лоукостер, яка не включає у квиток додаткові послуги, а тому і бере за них менше грошей. Як придбати авіаквитки дешевше, читайте тут.

3. Економте на помешканні. Різниця між вартістю готелю/хостела у центрі міста і на околицях може бути дуже суттєвою. На карті місцерозташування помешкання може виглядати досить неоптимістично, але в реальному житті ви зможете дістатися до центру за 10-20 хвилин на громадському транспорті, а якщо місто невелике, то за цей же час — пішки.
Можна у подорожі влаштуватися і на безкоштовний нічліг. Наприклад, за допомогою сайтів всесвітньої гостинності або інших варіантів.

4. Дійте, як місцеві. Якщо плануєте оселитися у певному місці на триваліший термін (хоча б на тиждень і більше), не варто селитися в готелі чи винаймати житло у тих, хто пропонує його на вокзалі чи в аеропорту. Купіть місцеву газету, поцікавтеся у людей, на яких сайтах розміщуються міські оголошення. Таким чином ми зможете орендувати помешкання не як турист, а як “звичайна” людина.
Харчуйтеся у закладах харчування, у яких багато місцевих мешканців. Особливо це актуально для країн Азії. Наприклад, в Індії у звичайних забігайлівках не такі гарні інтер'єри, як у туристичних кафе, зате ціни нижчі і гарантовано їжа якісніша. Адже існує більше шансів, що для постійних клієнтів будуть добре готувати, ніж для туристів, які сьогодні приїхали, а завтра поїдуть і не поскаржаться на погане самопочуття.
Замість того, щоб купувати квиток на дорогий екскурсійний катер (у місцях, багатих на водойми), скористайтеся місцевим водним транспортом, який буде коштувати у рази дешевше. Наприклад, така можливість існує у Стамбулі чи в індійському штаті Керала.

5. Отримайте бонуси. Якщо ви подорожуєте з коханою людиною, зазначте при бронюванні номеру, що ви — молодята і що у вас медовий місяць (навіть якщо це не так). Цілком ймовірно, що персонал зробить вам якусь приємність, наприклад, подарує пляшку шампанського.

6. Економте на музеях. Якщо ви хочете потрапити у дорогий музей, дізнайтеся, коли у ньому дні відкритих дверей, в які у музей пускають безкоштовно. Якщо для іноземців квиток коштує дорожче, ніж для місцевих, спробуйте видати себе за мешканця цієї країни. Можна попросити квиток у того, хто вже вийшов звідти.
Якщо ви хочете відвідати дорогий парк розваг, наприклад, Діснейленд, можна приїхати туди після обіду і взяти квитки з рук за півціни у тих, хто вже нарозважався. Можна попросити подарувати вам використаний квиток. Детальніше про те, як безкоштовно потрапити в дорогий музей, читайте тут.

7. Бюджетні сувеніри. Не купуйте сувеніри у крамничках і продавців, що зосередилися біля туристичних місць. Цілком ймовірно, що ту ж саму листівку чи магніт можна купити у кілька разів дешевше у звичайному книжковому магазині, а оригінальні сувеніри можна придбати на місцевому блошиному ринку чи в якійсь антикварній крамниці. Запитайте у місцевих про такі місця.

І пам'ятайте, що важливе місце під час подорожі посідає безпека. Як зробити мандрівку максимально безпечною, читайте тут.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую