ye-logo.v1.2

Діти навчатимуться 12 років, а старша школа стане профільною

Суспільство 4634
Школа має забезпечувати якісні знання
Школа має забезпечувати якісні знання. Фото: language-policy.info

Саме такі зміни до освітнього законодавства розглянуть у вересні.

Вже у вересні депутати переглянуть освітнє законодавство. Начальник департаменту освіти і науки Хмельницької Олег Фасоля каже, що нове законодавство про освіту внесе певні корективи у функціонування повної загальної середньої освіти. Загалом планують зробити старшу школу обов’язково профільною і її відокремити від базової. За його словами, старша має бути трьохрічною, а навчання у середній школі 12-річним.

«Старша школа має стати профільною. Через скасування тієї 12-річки, яке мало б уже статися, призвело до того, що навчальну програму старшої школи трьохрічну «зім’яли» у 2 роки - ми маємо серйозні проблеми із здобуттям освіти у старших класах. У більшості сільських населених пунктах організувати якісне профільне навчання фактично не можливо. Все через малу кількість дітей, і їх бажання обирати різні профілі. Це можна зробити лише у школі, яка має як мінімум дві паралелі. Маємо говорити про те, що програма ЗНО базується на шкільній програмі, яку вивчають учні як мінімум на академічному рівні. Але повинен бути профільний рівень», – розповідає головний освітянин області.

За його словами, якщо дитина вивчає історію на рівні стандарту, бо вона, наприклад, навчається у математичному класі, але їй потрібно складати історію, - без додаткових занять і самостійного опрацювання матеріалів вона не спроможна здати ЗНО на бажаний бал. Начальник додає, що профільна школа можлива тоді, коли повноцінно буде наповнена учнями. Забезпечити профільне навчання у класах де 5 чи 10 учнів нереально.

«Думки, що ми маємо зберегти усі школи, які у нас є, в тому числі й малокомплектні, немає під собою ніякого підґрунтя. Треба говорити про школу як інститут, який забезпечує якісні знання, а не перебування дитини просто в якомусь навчальному закладі. Школа має перестати бути дитячим садком для дорослих дітей»,- каже Олег Фасоля.

Начальник додає, що це мають зрозуміти батьки, педагоги і громадськість. А гонитва за тим, щоб зберегти школи, в яких навчається 27 учнів (і це школи I-II ступені в і навіть I-III) - це знущання над знаннями, які отримують діти.
 

Коментарі:

Світлана 18.07.2016 15:49

«А гонитва за тим, щоб зберегти школи, в яких навчається 27 учнів (і це школи I-II ступені в і навіть I-III) - це знущання над знаннями, які отримують діти.» — Це все прекрасно, але куди подіти тих 27 учнів? Хто реально зможе забезпечити їх трансфер до школи за будь-яких погодних умов та стану доріг, чи проживання поблизу закладу «старшої школи»? Чи може законом передбачене забезпечення дітям можливості «дистанційної» освіти з наданням усіх необхідних технічних засобів? Чи цим законом просто позбавлять сільських дітей можливості здобувати вищу, а то й повну середню, освіту?

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую