ye-logo.v1.2

Хто і як буде керувати багатоповерховими будинками, та куди подінуться ЖЕКи

Суспільство 2963
Спеціально для круглого столу запросили експертів
Спеціально для круглого столу запросили експертів. Фото: автора

Мешканці самі можуть обрати, хто обслуговуватиме будинок.

 Про переваги та недоліки різних форм управління для житлової сфери хмельницького регіону сьогодні, 22 липня, говорили учасники круглого столу «Формування прозорих відносин споживача та надавача послуг на ринку ЖКГ: роль управляючих кампаній».

Формування нової системи управління в житловій сфері передбачає створення інституту відповідальних власників житла, професійних управителів, впровадження нових вимог і стандартів до якості та безпеки житлово-комунальних послуг з управління, створення прозорих інструментів функціонування ринку. Про це зазначила Президент Експертної Міжгалузевої Асоціації України Ольга Максименко. За її словами, співвласники багатоквартирних будинків мають вирішувати, хто і як буде керувати їхнім будинком, бажано, щоб це був фахівець.

«Якість послуги неможливо оцінити до того, як її нададуть.Тому у світі існує поняття декларування. Як можливо оцінити послугу управління? Це питання з питань. Нам треба дуже швидко навчити людей розуміти, що на них перекладають в управлінні власності», - зазначила Ольга Максименко.

Начальник Управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева проінформувала учасників заходу про підходи впровадження механізму вибору управителя багатоквартирного будинку відповідно до вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», особливостей такого вибору для ОСББ, ЖБК.

«Закон ні в якому разі не змушує співвласників міняти ЖЕК на іншу обслуговуючу компанію. Лише дає право жителям вибирати, хто і на яких підставах буде управляти їх майном. Якщо всіх співвласників будинку задовольняє робота ЖЕКу як управителя, вони і надалі можуть користуватися його послугами», - зазначила Світлана Старцева.

Зрештою, мешканці будинку можуть вибрати найпростіший шлях - не приймати ніяких рішень щодо подальшого управління спільним майном. У такому разі виконавчі органи місцевої влади повинні на конкурсній основі вибрати керуючого для такого будинку.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства Хмельницької облдержадміністрації Ігоря Ялохи, в області налічується 10 некомунальних компаній-надавачів послуг.

На зустріч прийшли представники влади, ОСББ і ЖЕКів

«ЖЕКи залишаються, вони інакше називатимуться. Питання за користувачами – обирати, чи вони готові з ними працювати. Усе залежить від якості послуг», - пояснює Ігор Ялоха.

Посадовець радить мешканцям багатоквартирних будинків створювати ОСББ. На його думку, для обслуговування краще обирати ЖЕКи, але залишати за собою право контролювати потік коштів.

Нагадаємо, майже половина ОСББ області - у Хмельницькому.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую