ye-logo.v1.2

Італійці відмітили, що фестиваль «Опера в мініатюрі» може стати одним із кращих у Європі

Культура 2761
Фото: Blacky Kamienczanka зі сторінки у соцмережах

Диригент Лоренцо Таццієрі, який спільно з Львівськими музикантами цього року представили на фестивалі оперу, високо оцінив рівень організації дійства.

Разом зі своїм колегою знаним у "оперному світі" італійським тенором Емануеле Сервідіо, диригент Лоренцо Таццієрі зазначив, що якщо фестиваль вдасться вивести на міжнародний рівень, він матиме шанс стати одним з кращих у Європі.

Гості з сонячної Італії вражені публікою кам’янецьких поціновувачів мистецтва. Кажуть, саме заради вдячних слухачів та з метою популяризації і розвитку високого культурного мистецтва у таких містах як Кам’янець, тенор і приїжджає уже не вперше до міста. І як зізнається – уже планує свої наступні поїздки, і можливо, не лише на фестиваль.

Воно й не дивно, адже минулі вихідні, як і протягом усього тижня місто перетворилося на оперну сцену.

Починаючи з 16 липня і до минулої суботи жителі та гості Кам’янця-Подільського насолоджувалися музичними творами у виконанні українських і закордонних майстрів опери. Гостем цьогорічного фестивалю став італійський диригент Лоренцо Таццієрі, який разом з академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії представили оперу «Turandot. Le Donne Di Puccini». Фортепіанні музику дарували українські музиканти Олег Кирилюк (Тернопіль) і Маргарита Головко (Київ), а струнну – акустичний етно-тріо гурт зі Львова.

Фото Вечірній Кам'янець

Окрім того, що оперну музику можна було послухати на ринку та у маршрутках, у рамках фестивалю провели також і II міжнародний конкурс вокалістів «Imprezza. Опера в мініатюрі», лауреатів якого нагородили почесними грамотами на гала-концерті. Саме ж дійство відбулося 23 липня на міській водоймі у сквері «Гунські криниці», де відвідувачі могли насолодитися шедеврами світової класичної музики у виконанні українських і закордонних майстрів опери.

 

Фото: Blacky Kamienczanka із соцмереж

Ідея проведення саме такого фестивалю у Кам`янці-Подільському належить сестрам Олені та Інзі Лютаревич.

У 2000-2005 роках Олена проживала в Італії, вивчаючи основи оперного вокалу. Жінка розповіла, що ідея зародилася саме тоді, «адже навіть у невеличких європейських містах зі 100-тисячним населенням діють театри, відбуваються спектаклі, проводять різноманітні фестивалі, і цьому нічого не стоїть на заваді».

«Я вважаю несправедливим, що в Україні оперна музика не є загальнодоступною, особливо у маленьких містечках. Я — патріот свого міста, міста семи культур, міста з такою історією, тому вважаю, що Кам`янець-Подільський, як ніхто заслуговує на подібний фестиваль, — розповіла Олена Лютаревич. — Спершу ми пробували робити концертні форми «Опери», а коли зрозуміли, що людям це цікаво і вони ходять на виступи, а потім ще й пишуть гарні відгуки, знайшлися однодумці і ми організували фестиваль. І я дуже рада, що нам вже вдруге вдалося зробити це на такому високому рівні».
В Україні оперних фестивалей майже не проводять, каже сестра Олени, Інга Лютаревич.
«У Львові був, та останнім часом оперні постановки відбуваються там дуже рідко і лише в рамках інших фестивалів. В Одесі є, але то фестиваль класичної музики. Ми ж ставимо акцент саме на опері, на опері під відкритим небом».
Організатори сподіваються, що любов до опери та захоплення цією музикою з кожним роком зростатиме і фестиваль таки справді вдасться вивести на європейський рівень.

Відео: Громадське Телебачення Поділля

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую