ye-logo.v1.2

Аграрії Хмельниччини вимагають референдуму та готуються до всенародного страйку На правах реклами

Економіка 2736
Віталій Скоцик: Основні цінності України – працьовиті люди і земля
Віталій Скоцик: Основні цінності України – працьовиті люди і земля. Фото: Прес-служби Аграрної партії України

Від держави вимагають продовжити мораторій на продаж землі, повернути систему оподаткування, яка діяла у 2015 році.

Майже тисячу селян з усієї області зібралися на Хмельницький обласний селянський форум, який відбувся сьогодні в обласній філармонії.
Власників земельних паїв, членів профільних асоціацій, представників переробної галузі та обслуговуючих підприємств як Хмельниччини так і з інших областей, з’їхалися, щоб висловити занепокоєння та напрацювати кроки для вирішення проблем, які не просто паралізовуються роботу селян, але й, в майбутньому призведуть до повної втрати землі українцями.

Селянський форум відкрили Гімном України

«Основні цінності України – працьовиті люди і земля. Тому наша відповідь на небезпечні ініціативи уряду – широке обговорення земельної реформи з тим, щоб у перспективі було проведено Всеукраїнський референдум, на якому сам народ має вирішити, як вчинити із землею. Аграрна партія України на рівні громад і експертів розпочинає підготовку до проведення такого референдуму, рішення якого має бути обов’язковим для Верховної Ради і Кабміну», - говорить голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

Аграрії кажуть, що останнім часом замість стимулювання економіки український уряд почав розглядати ринок землі як спосіб наповнення бюджету. З’явились ініціативи щодо різних шахрайських схем перерозподілу земель, від яких втратить вся країна.

«Вільний ринок земель у сучасних умовах перетворить людей у наймитів на власній території, оскільки всі ресурси опиняться в руках великого капіталу, – кажуть селяни. – Адже в Україні не створені механізми цивілізованого обігу земель, контролю за збереженням їхнього обсягу, цільового використання і родючості. І поки їх нема – продаж головного багатства України буде рівноцінний грабежу».

Однак, як зазначають соціологічні опитування проведена на замовлення самих аграріїв, понад 85% українців проти продажу земель сільськогосподарського призначення.
Тому, аграрії вимагають у керівництва держави продовжити дію мораторію на купівлю-продаж та відчуження іншими способами земельних ділянок сільськогосподарського призначення на 10 років.
Крім цієї вимоги, селяни виступили проти надання права укладати договори-емфітевзису, тобто довгострокового права на володіння чужим майном.

Система оподаткування має повернутися такою, яка було у 2015 році. І це має бути враховано у бюджетній резолюції на 2017 рік.

«При зміні податкового законодавства ми, аграрії, втратили конкурентну спроможність. Ці зміни породили вразливість перед контролюючими податковими органами, зменшили інвестиційну привабливість аграрної сфери області – каже голова Хмельницької обласної організації Аграрної партії України Сергій Іващук.
Якщо до вимог аграріїв не дослухаються, а пропозицій не врахують, вони у вересні розпочнуть загальнонаціональний страйк.

Марія РОСЕЦЬКА

Фото автора. 


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую