ye-logo.v1.2

За півроку Хмельниччина вже втратила понад 500 мільйонів гривень, а за рік буде понад мільярд, - Сергій Іващук На правах реклами

Економіка 2860
Фото: автора

Такі невтішні цифри озвучив головний аграрій області на селянському форумі.

Учасники Хмельницького обласного селянського форуму, який відбувся вчора в обласному центрі, закликали керівництво країни провести Всеукраїнський референдум щодо ринку землі сільськогосподарського призначення. Крім того, зробити адекватним оподаткування аграрного бізнесу.

Звернення учасники форуму направили до Президента, Прем’єр-Міністра та голови Верховної Ради України. 

«Українська земля не повинна стати товаром. Це українці мають визначити, продавати українську землю, чи не продавати», – заявив під час прес-конференції ведучий форуму, аграрій, голова громадської ради при ОДА Алім Міщук.

Також на форумі обговорювали питання оподаткування аграрного сектору. За словами організаторів, років 10 тому було придумане оподаткування сільського господарства аграрного сектору України.

«Ця система оподаткування, яку придумали для аграріїв років 10 тому, спрацювала, і ми сьогодні маємо дуже розвинений аграрний сектор в державі. І чи варто сьогодні, коли йде війна, коли розруха в країні, міняти щось в аграрному секторі? Напевно що ні», – каже Алім Міщук.

Питання продажу землі та оподаткування аграрного бізнесу – це болюче питання не лише для Хмельниччини. Уже шість областей, Запорізька, Хмельницька, Вінницька, Тернопільська, Київська, Рівненська прийняли одностайне рішення про те, що «земля – це рідна матір, а рідну мати продавати не можна».

Хмельниччина уже підрахувала збитки, які отримала внаслідок запровадження нової системи оподаткування.

За словами Сергія Іващука, голови Хмельницької обласної організації Аграрної партії України, збитки становлять орієнтовно 500 мільйонів гривень за пів року, а за рік буде вже й мільярд.

«Це катастрофічна ситуація, бо наші громади, родини, сім’ї не отримали гроші. А за кожним аграрним підприємством стоїть тисяча робочих місць, тисячі людей, сотні громад. І я вважаю, дуже правильним, що всі області сьогодні єдині в питанні щодо землі. Сьогодні влада має побачити, що аграрії – це та свята корова, яка сьогодні дає молоко, і якій, я вважаю, перестали давати їсти, зараз ріжуть шию і сподіваються, що вона ще дасть 30 літрів молока. Та чудес не буває! Важливо, щоб влада до нас дослухалася», – каже Сергій Іващук.

Загалом, за словами селян, аграрне виробництво у Хмельницькій області з початку року, вперше за всю історію, впало на 20%. Система оподаткування, пояснюють селяни, передбачає, що у цьому році аграрії мають заплатити державі мільярд гривень із тих обігових коштів, які до цього використовувалися в технологіях та для фінансування посівної кампанії.

Та є великий ризик, що цих грошей у аграріїв не буде!

«Селяни не зможуть купити достатньо добрива, якісного насіння, належним чином обробити поле… Автоматично доведеться виробити менше продукції. А менше продукції в нашій ситуації це менше експорту», – каже голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

Усі учасники форуму були об’єднані однією великою турботою – земля.

В один голос, усі присутні, а це майже тисяча людей, говорили про те, що по-перше – запроваджувати ринок землі в даній ситуації у бідній країні, це все-рівно, що пустити українців наймитами з протягнутою рукою по всьому світу. І нам цю землю ніколи не вдасться повернути назад.

Друге – якщо ми будемо це робити зараз, земля перетвориться у власність великого капіталу. При тому ймовірність, що це буде іноземний капітал, а не український, значно більша.

Третє – для того, щоб говорити про обіг земель сільськогосподарського призначення, нам треба перейти нарешті від популізму, до реальних кроків.

«Ми з 2000 років продовжуємо мораторій на продаж землі, але не зробили нічого для того, щоб врегулювати земельне законодавство», – зазначає Віталій Скоцик.

Тому, за словами аграріїв, дуже важливо розпочати підготовку до всеукраїнського референдуму щодо впровадження чи не впровадження ринку землі. Тому що селяни вважають, що це не право ні Верховної Ради, ні Прем’єр міністра, ні Президента країни, а це є власність українського народу. Тому тільки український народ має право вирішувати, яка має бути доля української землі. За статистикою 85% людей категорично проти впровадження ринку землі.

«З досвіду ми розуміємо, що з нашим урядом і з нашою Верховною Радою, і прикро констатувати, що це вже не той уряд, з яким ми боролися минулого року, а новий. І на жаль, іншого інструменту, окрім нас, потужної сили, не має. Тому ми прийняли рішення, що другого вересня будемо ініціювати разом з усіма асоціаціями проведення всеукраїнського аграрного форуму, де будуть підійматися ці питання. Після цього проведемо великий всеукраїнський попереджувальний страйк», – кажуть аграрії.

Страйк буде проведений до того часу, коли ВР розглядатиме бюджетну резолюцію.

Вимогами і форуму, і страйку будуть дві фундаментальні речі. Перше – ні купівлі-продажу землі. Друге – система оподаткування аграрного виробництва повинна повернутися до тієї, що була у 2015 році.

Варто зазначити, що в минулому році аграріям доводилося виходити за відстоювання системи оподаткування п’ять разів і ще двічі – за продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

В результаті, мораторій був продовжений до 1 січня 2017 року, однак на осінь в аграріїв не менш важливе завдання – відстояти, щоб він не був знятий з 1 січня 2017 року.

Складніше питання із системою оподаткування. Нажаль за останні два роки, кажуть селяни, втратили фіксований сільськогосподарський податок, а податкове навантаження на гектар землі в обробітку виросло в 41 раз за останні два роки.

Не сприяє розвитку агарної сфери й ситуація в країні. Адже у зв’язку зі змінами законодавства, на аграріїв «впав» ще й так званий соціальний податок.

«До нас звертаються церква, школа, садочок. Армія для нас перш за все зараз, бо це безпека держави. От ми забезпечуємо продовольчу безпеку, але в якийсь час нам треба було забезпечити й безпеку держави по забезпеченню наших захисників вітчизни, наших героїв. Разом з волонтерами, ми як ніхто забезпечуємо наших бійців продукцією. А це сотні фур. І коли ми сьогодні говоримо про справедливу орендну плату, має бути золота середина – каже Сергій Іващук.

Дуже важливо, додає Сергій Петрович, знайти баланс, щоб була справедлива орендна плата, справедливе соціальне навантаження, справедливе оподаткування!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую