ye-logo.v1.2

Райони, квартали... Що відбувалося на Майдані у Хмельницькому за межами головної сцени Дня Незалежності (ФОТО)

Суспільство 8591
Фото: автора

День Народження України в Хмельницькому святкували всією областю

На 25-ту річницю Незалежності України до Хмельницького з'їхалися гості з усіх районів і міст області. Кожен район представляв свої досягнення у культурній, аграрній сферах та промисловості. Намети-сільські хатинки від кожного району були оздоблені в українському стилі, і біля всіх – герби з квітів і злакових культур та ляльки-мотанки.
Деякі з таких ляльок висотою сягали більше двох метрів, а деякі були менші 10 сантиметрів.
На святі можна було зустріти навіть живих двометрових красунь. Представниці з академічного обласного театру ляльок, перевтілилися у мотанок за допомогою ходуль і традиційних костюмів.

Ляльки-мотанки символізували пори року.

А от в наметі від Летичівського району можна було власноруч зробити оберіг. Ангеліна і Софійка вперше робили мотанку, але під наглядом Валентини Синиці, методиста Летичівського будинку культури по декоративно-прикладному мистецтву, у них вийшли два ангелочки, яких дівчата забрали із собою.

Валентина Іванівна каже, що мотанку потрібно робити тільки з добрими помислами

Майже від кожного району області приїхали народні колективи. Українських пісень співали разом з колективом «Яблуневий цвіт» з села Осламів, що на Віньковеччині. А послухати музику духових інструментів можна було з «Народними музиками» Білогірського районного будинку культури.

Народні музиканти «Яблуневий цвіт»

А з Кам’янця подільського приїхав цілий духовий оркестр, під чию музику танцювали не тільки колективи, а й перехожі.

Муніципальний духовий оркестр приїхав з Кам’янця-Подільського

Оживали не тільки ляльки-мотанки, а й цілі картини. У наметі від Чемеровецького району представниці центру культури, дозвілля і мистецтв відтворювали знамениту картину «Хліб» Тетяни Яблонської. Жінки кажуть, що «обрали саме її, адже художниця Тетяна Нилівна довгий час працювала на Чемеровеччині і цю картину написала з Летавського току». Представниці культури також зазначили, що картина «Хліб» знаходиться зараз у Москві в Третьяковській галереї.

Картина «Хліб» Тетяни Яблонської «ожила» на святі
 

Були й історичні картини. Наприклад, сцену запровадження Магдебурзького права, яке поширилось на українські міста із середини XIV ст. розіграли представники Хмельницького академічного театру ім. М. Старицького. А запроваджував право місцевого самоврядування заслужений артист України Степан Бортнійчук.

Мініатюра - Запровадження Магдебурзького права у Хмельницькому.
 

А біля намету Городоцького району юні кадети показували майстер клас зі збирання-розбирання автомату Калашникова. Олександр Задоянчук, класний керівник спеціалізованого 7-Б класу Городоцької ЗОШ №4 розповів, що «хлопці вивчають «Захист Вітчизни» вже третій рік. Їм всього по 10-12 років, але справляються з нормативом для 11 класу – 13 секунд».

Юні кадети можуть розібрати автомат Калашникова за 13 секунд

Боксери, каратисти і фехтувальники також показували свою вправність. А досягнення вихованців місцевих спортивних шкіл можна було побачити у вигляді численних кубків і медалей, які ті принесли із собою.

  

Окрім того на площі Майдану Незалежності можна було купити прикраси, картини, національний одяг, і навіть металеві вироби. Біляєв Олександр, коваль з міста Хмельницького, прямо на прощі кував фігурку українського козака. Дітям це видовище дуже подобалося, і кожен запитував у мами чи тата, що робить цей дядько.

Олександр займається ковальством вже 22 роки.

Юля і Максим Костюшко розповіли, що на свято прийшли, аби «показати доньці, що таке День Незалежності України. Ми їй пояснили, що це День Народження, але нашої країни, - розповідає Юлія. - Ми намагаємося дитину виховувати патріотично, розповідаємо, що таке Україна, що означають герб і прапор. Сьогодні хочемо, щоб вона побачила, як святкує країна» - поділилася жінка.

У наметі від Старокостянтинівського району пригощали фруктами і випічкою

 

Народний колектив з Красилова виспівував українські народні пісні



Хор з Хмельницького бажав місту «Многая літа»

 Катерина ДЯДЮК, Сергій ШВЕЦЬ,

Фото авторів. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую