ye-logo.v1.2

Скільки хмельничанам платити за «комуналку» (ІНФОГРАФІКА)

Суспільство 10881
Наступний відчутний удар у сплаті за комунальні послуги буде в жовтні, коли почнеться опалювальнйи сезон
Наступний відчутний удар у сплаті за комунальні послуги буде в жовтні, коли почнеться опалювальнйи сезон. Фото: автора

Холодна вода та водовідведення вже подорожчали. Вже з першого вересня підвищується тариф і на електроенергію.

Чим ближче до зими, тим, мабуть, все важче буде платити за комунальні послуги. Але попри те, що опалювальний сезон ще не розпочався, вересень, який наближається, стане черговим місяцям з новими тарифами.

Сайт «Є» вирішив нагадати хмельничанам не лише про нові тарифі, а й старі, які вже діють тривалий час.

Незмінні

Тарифи на обслуговування внутрішньобудинкових мереж центрального опалення та гарячого водопостачання в житлових будинках міста діють у Хмельницькому з 1 червня 2013 року. І залежить він від багатьох чинників, а тому кожен будинок в обласному центру має свій тарий. Найменше - 12,8 копійки за квадратний метр загальної площі, найдорожче - 24,6 копійок. Тарифи по кожному будинку можна дізнатися на сайті «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-Західних тепломереж».

Розмір плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій також змінювався востаннє з понад три роки тому. І ціни теж всюди різні: у будинках без ліфта – від 33 копійок до 1,69 гривні; з ліфтом – від 99 копійок до 1,9 гривні.

Нинішні тарифи на вивіз сміття в Хмельницькому діють з 15 серпня минулого року. Для мешканців будинків з функціонуючим сміттєпроводом та споживачів, які самостійно утримують контейнери та контейнерні майданчики: багатоквартирні та одноквартирні будинки з наявністю усіх видів благоустрою 7,49 гривні з однієї людини; будинки приватного сектору з присадибною ділянкою - 7,97 гривні. Для мешканців будинків та споживачів, які користуються контейнерами на контейнерних майданчиках в місцях загального користування: багатоквартирні та одноквартирні будинки з наявністю усіх видів благоустрою - 8,6 гривні; будинки приватного сектору з присадибною ділянкою - 9,15 гривень.

Тарифи на вивіз сміття, газ, плата ЖЕКу та за обслуговування внутршіньобудинкових мереж у Хмельницькому поки що не зазнали змін.

Ціни на газ змінилися з 1 травня цього року. За наявності лічильника слід платити 6,879 гривні за 1 кубічний метр. А ось у тих, у кого немає лічильника і використовується лише плита газова )за наявності гарячого водопостачання) за 1 особу тариф складає 30,27 гривні. Плита газова без гарячого водопостачання та газового водонагрівача обходиться за 1 особу в 48,84 гривні. За плиту газову та водонагрівач, який в народі називають колонкою, потрібно платити 96,31 гривні за одну особу.

Два місяці тому, з 1 липня, підвищилися тарифи і на гарячу воду. Тепер вона для абонентів «Південно-Західної тепломережі» коштує 61,18 чи 66,35 гривень. Дорожче платять ті, в кого є рушникосушильник від гарячоговодопостачання. Абонентам «Хмельницьктеплокомуненерго» підігріта вода обходиться дещо дорожче - 70,45 гривні (з рушникосушильником) та 64,94 (за відсутності «змійки»).

Нові

Вода та електрика подорожчали з 26 серпня та 1 вересня відповідно.

Вже завтра, 1 вересня, дорожчає електроенергія. Зміна тарифу була передбачена ще в лютому 2015 року постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. І, забігаючи наперед, зауважимо, що наступне подорожчання відбудеться з 1 березня 2017 року.

Отож, з вересня 2016-го по 28 лютого наступного року, доведеться платити щонайменше 71,4 копійки за кіловат годину, якщо споживаєте не більше 100 кіловат-годин на місяць. Від 100 до 600 кВт./год. – тариф 1,29 гривні. Якщо споживатиме ще більше, тоді доведеться платити по 1,638 гривні.

До речі, за таким же тарифом мають платити й ті, в кого немає газопостачання та централізованого теплопостачання. Щоправда, лише до 30 вересня. Після чого платитимуть по 71,4 гривні за «кіловат», якщо споживатимуть до 3600 кВт/год. Все, що більше – по тарифу 1,638 гривні.

Днями, з 26 серпня, подорожчали і холодна вода з водовідведенням. Мешканці приватного сектору за централізоване водопостачання платять 5,2 гривні за 1 кубометр води, а за водовідведення – 5,65 гривень (було 4,25 та 4,13 гривні відповідно). Жителі багатоповерхівок мають сплачувати - 5,5 гривні за 1 кубометр води та 5,99 гривні за стоки (було 4,58 та 4,46 гривні відповідно).

Ну, і наостанок, нагадаємо. Що в жовтні настане опалювальний сезон і до оплати нинішніх комунальних послуг, додасться ще й оплата за тепло. Яка, на відміну від минулорічної, також підвищилася.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую