ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Класична окрошка з курячою грудкою на білому квасі

6 Вересня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4479
Для окрошки якнайкраще пасують сорти білого квасу.
Для окрошки якнайкраще пасують сорти білого квасу. Фото: автора

Традиційний старовинний рецепт+головні секрети приготування.

Окрошка отримала свою назву від дієслова «кришити». Це традиційна російська страва. Якщо точніше, то це салат, який плаває у квасі. Принаймні, так усі вважають, поки не скуштують справжню освіжаючу окрошку на смачному домашньому квасі з хроном або гірчицею. Тільки так можна оцінити весь аромат і смак цієї стародавньої страви. Завдяки молочній кислоті та вуглекислому газу ця перша страва сильно збуджує усю нашу систему травлення. Окрошка на квасі традиційна. Але в кухнях багатьох народів подібні перші страви заправляють кефіром, мацоні, сироваткою або іншими національними кисломолочними продуктами.

Інгредієнти:
Велика пляшка домашнього квасу (у мене білий живий, але з магазину; головне — щоб напій не був солодким, а мав легку кислинку), 400 г вареного курячого філе, 5 картоплин, 5 яєць, велика морквина, 3 свіжих огірка, зелена цибуля, кріп, сіль, мелений чорний перець.

Для заправки: сметана, гірчиця.

Приготування:
Куряче філе, яйця та овочі відварити.
Зелену цибулю подрібнити, посолити й поперчити, додати гірчицю.

Розтерти дерев’яною ложкою, щоб цибуля пустила сік.


Квас охолоджується заздалегідь. Це важливо! Тепла окрошка — не окрошка. Вона млява й не бадьорить. Секрет другий — нарізання всіх продуктів. Це творчий та захоплюючий процес. Все: і яйця, і овочі, і м'ясо — повинно бути подрібнено однаково, дрібними кубиками, як на олів’є.

Наприкінці нарізається зелень та огірок, щоб були свіжими.


Всі складові змішати у великій мисці.

І найголовніше — подача окрошки. Можна покласти суміш продуктів у тарілку й залити її квасом. А можна подати лише суміш, а квас поставити на стіл. І кожен сам доторкнеться до творчості створення цієї страви (я саме так завжди й роблю).

Обов'язково подайте сметану та лід.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо будете заправляти окрошку кефіром або мацоні, беріть нежирні сорти, чи розведіть їх холодною мінеральною водою. До речі, для окрошки якнайкраще пасують сорти білого квасу.

 

перші страви, окрошка, літні супи, супи, квас, окрошка з курятиною на білому квасі, курятина, овочі, російська кухня, старовинні рецепти

Коментарі:

  Так  Ні, дякую