ye-logo.v1.2

Без води, амбулаторії та магазину, але з ліхтарями на вулицях: як виживають у одному із сіл Чемеровецького району

Суспільство 2341
 Пересохлі колодязі, копанки та ставки — ось що лякає дубівців найбільше.
Пересохлі колодязі, копанки та ставки — ось що лякає дубівців найбільше.. Фото: автора

Найбільше мешканців Дубівки хвилюють пересохлі криниці, копанки і ставки.

У невеличкому селі Дубівка Чемеровецького району люди б'ють на сполох.  В селі немає ні магазину, ні амбулаторії, ні школи, а останнім часом зникла і вода в криницях. Пересохлі колодязі, копанки та ставки — ось що лякає дубівців найбільше. У населеному пункті 70 дворів, де проживає близько 150 осіб. Дубівка входить до Кутковецької сільської ради, очjлює її уже 10 місяців Віталій Ващук. На посаду сільського голови прийшов вперше і відразу ж взявся за облаштування вулиць освітленням. Так у кожному дворі села з'явився ліхтар.

До сайту «Є» звернулась мешканка Дубівки із проханням допомогти ситуацію зрушити із місця. Ім'я та прізвище жінки змінено, задля уникнення конфлітних ситуацій між населенням та владою.

«Це катастрофа, коли в селі немає води. Люди ходять вулицями, як жебраки і черпають бруд із копанки. У тих, в кого ще залишилась вода в колодязях, просто не дають, бо мають власні господарства. Багато криниць повністю сухі. Моя висохла ще у минулому році. Тоді ж висох ставок. Власне і проблема з нестачою води тягнеться ще з 2015 року. Але восени почались дощі і трохи ситуація вирівнялась. Зараз же, є одна копанка в Дубівці, стара, викладена камінням, з якої черпають люди воду. За ніч джерельна набирається трохи, і ми її забираємо. Хто відро, хто більше. Але її вистачає лише, щоб зготувати собі їжу, про прання я взагалі мовчу. Підвезення води ніхто не організував», - каже жителька Дубівки Олександра Коновалова.

Сільський голова Віталій Ващук про ситуацію із нестачею води знає, і, за його словами, зайнявся її вирішенням. Попри все, стверджує, що необхідності в довезені води не має. Про це він дізнався піспілкувавшись із дубівцями. Виходить, пан голова або спілкувася не з тими мешканцями, або просто питав не у всіх. У будь-якому випадку незрозуміло, як може не бути необхідності у воді в людей, криниці яких пересохли ще в минулому році. Заперечує голова й той факт, що громадяни користуються водою із копанки.

«Інвестор, який орендує землі, обіцяв в разі потреби, довозити воду. Але я питав в людей чи є необхідність, вони сказали «ні» і поки можуть потерпіти. Не зовсім правда і те, що люди користуються водою із копанки. В дубівців на сьогоднішній день є вода, лише в частини, де криниці старіші, вона пропала. Але мешканці власними коштами почистили їх і пускають одне одного набирати. Село матиме свій новий водогін, але за один день його не побудуєш. Знову ж таки, допоможе інвестор», - каже Віталій Ващук.

За його словами, водонапірної башти у селі нема. Колись її роздали на майнові паї, порізали і здали, як металобрухт. Але вежу знайшли де придбати за 80 тисяч гривень. Немає й свердловини. Загалом будівництво водогону у Дубівці, за його підрахунками, коштувати близько мільйона гривень.

«У минулому році такої ситуації з водою в селі не було. Вона існує десь близько півтора місяця. Я на посаді працюю тільки 10 місяців. Були звернення людей щодо відсутності вуличного освітлення. Навесні цю проблему вирішили з допомогою коштів інвестора. Вже влітку постала проблема з водою. Якби люди раніше зверталися, то б спрямували ті кошти на будівництво водогону», - додає сільський голова.

Каже, що профінансувати будівницво водогону допоможе влада району, інвестор, щось візьмуть із сільського бюджету. Загалом голова обіцяє, що до нового року викопають свердловину і прилаштують башту. Тоді поставлять кран і люди вже зможуть набирати воду. Запевняє, що навесні проблему із водогоном вирішать повністю.

«Ситуація у Дубівці типова для більшої половини сіл району, - зазначає голова Чемеровецької районної ради Світлана Павлишина. - У Дубівці складно, бо там не має навіть свердловини і башти. Наразі інвестор пообіцяв зробити свердловину. Зараз вони працюють в іншому селі, а десь через півтора тижні приступлять до роботи у Дубівці. Голова каже, що вежу він знайшов. Тоді у селі буде колонка з холодною водою. За найкращими прогнозами з'явиться вона десь за місяць. Залишиться провести одну гілку водогону, а люди вже змушені будуть самостійно проводити воду до господарств».

За словами голови райради, близько 28 тисяч гривень коштує тільки проектно-кошторисна документація на будівницво водогону. Виготовляють її тільки в Києві, Дніпропетровську або Житомирі. Прокоментувала Світлана Павлишина і ситуацію щодо підвезення води у село.

«Не може бути такого, шоб людям не потрібна була вода. В будь-якому випадку, бочка води зайвою не буде. Бо кожен зробить собі запас чи випрати речі зможе. Хоча б раз на день привезти її треба. З копанки води не дуже наносишся. Я поговорю з сільським головою. Тут він має потурбуватись. Поспілкуюсь також з підприємцем на цю тему», - стверджує Світлана Андріївна.

Додає, що ситуаця із нестачею води у багатьох селах району. У більшості вже взялись за її вирішення. Зокрема від посухи стаждають мешканці Шидлівки, Гусятина, Почапинців, Антонівки, Бережанки, Хропотової та інших.
Коли ж вирішиться ситуація із нестачею води у Дубівці, керівники називають різні терміни. Але всі вони не тішать місцевих, бо вода нема вже і зараз. За прогнозами синоптиків, Хмельниччині марно чекати дощів найближчих 10 днів. Та й навіть від найсильнішої грози, джерельна з'явиться не у всіх колодязях.

Сільський голова Віталій Ващук пояснив, для того, щоб людям привозили воду, достатньо написати звернення і зібрати підписи людей, у кого немає криниці, і хто потребує довезення.

"Інвестор готовий надавати воду за нашим зверненням. Але він не може привозити її для однієї людини, чи сім'ї. Якщо люди зберуться і скажуть, що таки є необхідність, вода буде", - запевнив Віталій Ващук.   

Сайт «Є» слідкуватиме за розвитком подій не лише у Дубівці, але й в інших селах та районах області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую