ye-logo.v1.2

"Інтер" не міняє редакційну політику і не звільнить людину, якій приписують роботу на Кремль. А що думають хмельницькі медійники?

Суспільство 3183
Фото: nv.ua

Директор компанії Національні інформаційні системи (НІС) Олександр Пилипець заявив, що телеканал Інтер не змінюватиме редакційну політику на вимогу протестувальників.

 «За новини мені не соромно, а навіть гордо. Політика інформаційна новин не буде змінюватися, звісно. А що там змінювати?» - цитує заяву Пилипця Новое время з посиланням На Громадське.

4 вересня в будівлі телеканалу Інтер, де розташований офіс компанії Національні інформаційні системи, що виробляє програми Новини, Подробиці, Подробиці тижня для телеканалу Інтер почалася пожежа.

Наступного дня біля будівлі почався пікет центрального офісу Інтера через проросійську позицію телеканалу. Активісти оголосили акцію протесту та блокування телеканалу безстроковими.

Та вже 6 вересня координатор акції з блокування Інтера, боєць батальйону Свята Марія Олексій Сердюк заявив про досягнення компромісу та призупинення блокади, повідомляє НВ. Боєць розповів, що керівництво Інтера пообіцяло протягом п'яти днів змінити політику і контент телеканалу, а також звільнити Ігоря Шувалова, який на Інтері обіймав посаду консультанта і якому приписують роботу на Кремль.

Однак сьогодні, 11 вересня, в ефірі Громадського Олександр Пилипець повідомив, що кількість охорони будівлі після акції протесту суттєво збільшили.

На телеканалі кажуть, сума збитків від пожежі склала близько 430 тисяч доларів.

Напад і підпал будівлі 4 вересня слідчі кваліфікують за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) та ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Президент України Петро Порошенко доручив Генеральному прокурору Юрію Луценку взяти розслідування подій, що сталися на телеканалі “Інтер” 4 вересня, під особистий контроль.

Підпал приміщення телеканалу засудили в ОБСЄ. Національна спілка журналістів України напад на «Інтер» також засуджує і називає негідною дискусію у медіасередовищі.

А що відбувається навколо Інтера на думку хмельницьких медійників? Ми запитали у журналістів, які уже тривалий час працюють у медіасфері: «Ситуація навколо телеканалу Інтер. Що це було?»

Світлана Кабачинська, власкор газети «Дзеркало тижня»:

 «Ситуація навколо Інтера – це однозначно провокація. А ось чия – мають визначити правоохоронці. Це провокація або самого телеканалу, який керується з Росії, або, на жаль, деяких представників чинної, або колишньої влади, які хочуть рейдернути черговий медіа ресурс. Сергій Лещенко в одній із програм, назвав керівних представників Народного фронту, які зовсім непроти прибрати до рук те, що погано лежить. Але, за будь яких обставин, таку політику, яку веде телеканал Інетер, жодна нормальна держава, не дозволить. Бо вона антиукраїнська і антидержавна. Ніколи не можна дозволяти того, що шкодить твоїй державі. І не варто прикриватися Свободою слова. Свобода слова – це можливість висловлювати свої думки, а не можливість займатися підривом держави, в якій працюєш. Свобода слова – це відповідальність, а не безвідповідальність і можливість вибору, чи ворожа і підривна діяльність. Телеканали з такою політикою не повинні працювати у нашій державі».

 

Валентина Моісеєнко, власний кореспондент 112 телеканалу:

 «У будь-якому випадку радикальні дії для мене недопустимі. Справжня свобода не повинна ніяк зазіхати на свободу інших. Вона так чи інакше обмежена правом: законом і мораллю. Це про свободу професії в тому числі. Звичайно підпал приміщення – це виклик, але недостойний. Боротися проти неправдивої чи джинсової інформації можна іншими цивілізованими шляхами. Не тільки можна, а й треба. Особисто я спрямувала більшість питань, як говорять журналісти, до МінСтеця. І пану Стецю треба було б нарешті заявити про себе і своє відомство чи піти. Я – за другий варіант, а далі – хай по ситуації з інтером працюють силовики».

 

 Андрій Мацейко, заступник директора «Поділля-Центр»:

«На мою думку, це все інсценування. Як кажуть, кому це вигідно? Україні? Я дивився російські телеканали, то вони просто смакують це все. Якщо ворог тішиться від того, що в нас відбувається, то не факт, що він не докладав своєї руки до того, що відбувається. А ось заяви декого, що це наступ на свободу слова, я не сприймаю. Це швидше політична гра. Тим більше ми знаємо, хто є одним із засновником цього телеканалу».

 

Тетяна Сивоконь, журналіст каналу NewsOne: 

«Це політична замовна акція. Я вважаю, що на каналі працює дуже багато професійних освічених, хороших журн які чесно роблять свою роботу. Щодо політика каналу, то не нам судити. Не подобається політика? Не дивіться. Не подобається автомобіль не варто на ньому їздити. Але й не варто його палити. Сьогодні на Хмельниччині працює чимало російських банків, російського бізнесу і продається багато російських товарів і дещо нам не подобається, навіть ті чиновники, які говорять російською мовою. Але ж ми нікого не палимо.
Країна в якій вбивають і калічать журналістів – це країна, якій ще довго йти до європейського рівня розвитку і ще довго в нас «свобода слова» залишатиметься у нас просто фразою, а не поняттям».

 

 Богдан Любиченко, керівник інформаційної служби телеканалу «ТВ 7+»:

«По-перше, блокували не канал, а студію, яка робить новини. Тобто – уже не весь контент. Інформслужба може переїхати в будь який інший офіс – тоді весь Київ палити? Російські спецслужби можуть відновити офіс потрібного їм каналу у будь якому місці. І гроші знайдуть на це. Тому треба не палити, а закривати. Проводити розслідування і саджати в тюрму тих, хто дійсно порушив закон. А так це все виглядає черговою популістською акцією, яку, почувши, що її організував Корчинський, більшість навіть найбільших «антиінтерівців» не сприймають як щось серйозне».

Ангеліна МОВЧАН, Володимир ГОРДИНСЬКИЙ, Галина МЕЛЬНИК.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую