ye-logo.v1.2

У Хмельницькому краєзнавчому музеї показали, в яких умовах виживала первісна людина

Культура 3136

Загалом до експозиції увійшло більше 200 експонатів.

Учора, 14 вересня, у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили нову експозиційну залу «Археологічна спадщина краю». На виставці представлено чимало експонатів, серед яких і опудала тварин, і стародавній посуд, і знаряддя праці. Окрім перегляду експозиції, відвідувачі зможуть спробувати себе у ролі археологів і здійснити розкопки на умовній території.

«Археологічна спадщина нашого краю надзвичайно багата. Коли прийшов час змінювати експозицію, ми довго думали, як зробити її цікавою. І тут сталася випадковість, нам подарували опудала тварин Будинок природи. Тоді кардинально змінили концепцію експозиції і показати людину в тісному контакті з природою. У залі представлені опудали тварин, речі, які характеризують людину кам’яного віку, знаряддя праці, скарби давньоруської доби, колекція гончарного посуду найдавніших часів. Усе це знайдено на території нашої області. Ми намагалися зробити наш зал максимально доступним для відвідувачів», - зазначає заступник директора Хмельницького обласного краєзнавчого музею Тетяна Смолій.

Ось так виглядало житло первісної людини

За її словами, музейники відтворили житло первісної людини. У ньому дозволяють фотографуватися діткам і дорослим. Також, у залі є карта, на якій вказано найдавніші поселення людей та шари ґрунту у розрізі.

Опудала тварин передали із Будинку природи

«Первісна людина пристосовувалась до складних умов існування. Постійно перебувала у тісному зв’язку з природою і змушена захищатися від хижаків. Ми свідомо відійшли від музейних канонів і не дотримувались хронології історичних подій. Усе для того, щоб відвідувач не тільки поринув в історичне середовище, а й відчув природну атмосферу того часу», - додає пані Тетяна.

Прикраси давньоруської доби

«Після закриття Будинку природи виникла ідея передати опудала до музею. Чому ж вони мають стояти на складі, якщо я бачила, як дітям цікаво на них дивитись, чи навіть доторкнутись руками. У краєзнавчому музеї експонатам дали друге життя», - розповідає екс-директор Будинку природи, голова міської організації Українського товариства охорони природи Тетяна Сафіулліна.

Шари землі у розрізі

На виставці чимало унікальних експонатів, які реалістично передають атмосферу сивої давнини. Поєднання елементів побуту первісної людини і її спосіб життя у взаємодії із природою, дозволяють поринути у атмосферу того історичного періоду.

На виставці чимало колекцій посуду
.
  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую