ye-logo.v1.2

Роботи, хакатон та електромобілі: у Хмельницькому стартував перший ІТ фестиваль

Суспільство 2609
Триватиме фестиваль два дні
Триватиме фестиваль два дні. Фото: автора

Триватиме фестиваль два дні.

У хмельницькому парку імені Чекмана сьогодні, 17 вересня, стартував перший фестиваль інформаційних технологій «it256». Захід дводенний і розрахований в основному на молодь, яка замається ІТ, або лише планує. Хоча, організатори запевняють, що цікаво буде усім гостям, не залежно від професії та віку - на власні очі побачать перспективи ІТ галузі в Україні, послухають лекції від фахівців провідних ІТ компаній. Для дітей працюватиме безкоштовна школа робототехніки.

Загалом на фестивалі діє сім зон: головна сцена, зона хакатону, розважальна зона для дітей, арт-майданчик, ІТ маркет, майданчик робототехніки та фудкорт.

«Сьогодні ми прийшли із майстер-класом для дітей, - розповідає керівник одного із центрів робототехніки міста Віталій Світак. - Навчимо дітлахів. як запрограмувати робота, щоб він рухав головою та руками, або реагував на ваше наближення. Кого зацікавить, то є можливість навчатись цьому на повноцінному курсі».

Студенти ХНУ влаштували танцювальний флеш-моб

Віталій пояснює, що у кожної дитини є візуальна інструкція. У ній вказано, що необхідно зробити. Результат вони бачать на комп’ютері. Коли щось не виходить, викладачі допомагають розібратись. Сам робот під’єднаний до комп’ютера USB кабелем.

Діткам розмальовували обличчя

На фестиваль на власноруч зробленому електромобілі приїхав Володимир Овсієнко. Свою «Таврію» він «осучаснив»: за три місяці із звичайного автомобіля, змайстрував електрокар.

У наметі зібрались програмісти на хакатон

«Була «Таврія», а я її вдосконалив до електромобіля, - розповідає пан Володимир, - Тепер він може заряджатись від будь-якої розетки. Вистачає заряду, щоб проїхати 100 кілометрів. Загалом, заряджається вона 6-7 годин. Для мене сам процес переобладнання не важкий. Це моя перша автівка перероблена таким чином. Зараз електричною роблю яхту, також, збираю велосипед. Такою справою я вирішив займатись у минулому році».

 На фесті багато робототехніки

Додає, що вартувало переоснащити «Таврію» близько 5,5 тисяч доларів, але окупиться вона приблизно за 2,5 років, якщо проїжджати по 100 кілометрів на день.

Дітлахів вчили програмувати робота на дії

Серед особливостей «it256» – конкурс на найкращу візуалізацію образу українського супергероя на ім’я Полларик та конкурс ілюстрацій або анімацій філософської історії про метелика. Переможців очікують призи у розмірі 5 та 10 тисяч гривень.

Ось такий електромобіль "Таврія" змайстрував собі чоловік

Презентували свої роботи викладачі та студенти кафедри кібернетики і комп’ютерних систем та мереж ХНУ. Вони запускали зроблений на лабораторних заняттях безпілотний апарат. Розповідають, що на комп’ютері розроблена програма, у якій можна задавати напрямок руху безпілотника.

Студенти та викладачі ХНУ показали роботу безпілотника

Організатори кажуть, що наступного року такий фестиваль буде також, але проведуть його масштабніше. Цьогоріч хочуть побачать, чого не вистачає для заходу такого формату. Фест триватиме ще завтра, тому у хмельничан ще є час побачити і дізнатись щось цікаве.

Першими виступили лектори із Києва

На лекцію зібралась в основному молодь

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую